15.08.2024

Изх. № 02-00-23/15.8.2024 г.

 

ДО

Г-Н МАНОИЛ МАНЕВ,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА

ПО ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ И ОБЩЕСТВЕН РЕД

Г-ЖА ДЕНИЦА САЧЕВА,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА

ПО ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

Г-Н ДАНИЕЛ МИТОВ,

ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА КОМИСИЯТА ЗА КОНТРОЛ НАД СЛУЖБИТЕ ЗА СИГУРНОСТ,

ПРИЛАГАНЕТО И ИЗПОЛЗВАНЕТО НА СПЕЦИАЛНИТЕ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА

И ДОСТЪПА ДО ДАННИТЕ ПО ЗАКОНА ЗА ЕЛЕКТРОННИТЕ СЪОБЩЕНИЯ

Г-Н БОЖИДАР БОЖАНОВ,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯТА

ПО ЕЛЕКТРОННО УПРАВЛЕНИЕ И ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ

ПРИ 50-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

 

ОТНОСНО: Законопроект за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, сигнатура 50-454-01-71, внесен от Божидар Божанов и гр.н.п.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Достъпът до работна сила остава един от ключовите елементи за подкрепа на конкурентоспособността на българския бизнес. Трудовата миграция е един от краткосрочните инструменти за справяне с липсата на хора с подходящите за пазара на труда умения, като този въпрос стои все по-остро във всички европейски държави. Като работодателска организация, представителна на национално ниво, Българска стопанска камара е активно ангажирана с проблемите на пазара на труда. В последните две години стартираха редица инициативи, за подобряване на процеса по достъп до пазара на труда на граждани от трети страни.

България се нуждае от проактивна политика за привличане на работници от трети страни. Липсата на припознаване на темата за трудова миграция като стратегическа за държавата доведе липса на лидерство на процеса, намален административен и човешки капацитет на администрациите в различните държавни структури.

Дигитализацията на процеса и създаване на one-stop-shop, както за работодателите, така и за търсещите работа, ще допринесе чувствително за оптимизиране на процедурата. БСК приветства и поддържа работата, стартирана от Министерство на електронното управление за дигитализиране на процеса по издаване на разрешение за работа на работници от трети страни, в рамките на която бе изградена Платформа за производство за издаване на разрешения за работа.

Изградената платформата ще обхваща:

  • Единното разрешително за работа;
  • Разрешение за продължително пребиваване тип Синя карта;
  • Разрешение на лице, преместено  при вътрешнокорпоративен трансфер;
  • Разрешение за сезонен работник;
  • Регистрация за краткосрочна заетост.

Предвижда се:

  • Електронно движение и разпределение на досиетата и възможност за едновременна работа с тях;
  • Автоматизирани проверки в други системи;
  • Изцяло електронна комуникация на работодателите в администрациите (създаване на единен профил на работодателя);
  • Възможност за колективно подаване на заявления, за наемане на цели екипи.

Наясно сме с краткото парламентарно време, предвид предстоящите предсрочни избори. Независимо от това, през последните седмици се приеха много важни за бизнеса законодателни изменения, а предложеното в настоящия законопроект е едно от тях. Създаването на законодателна основа за функционирането на изградената електронна платформа ще позволи стартирането на чувствително подобряване на процеса на издаване на разрешение за работа на работници от трети страни. Същият текст е предвиден и в Законопроект за изменение на Закона за чужденците, внесен от Министерския съвет (сигн. № 50-402-01-7), изготвен след продължително обществено и междуведомствено съгласуване.

Апелираме народните представители да подкрепят законопроекта за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република с посочената по-горе сигнатура.

 

С УВАЖЕНИЕ,

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК

 

 


Относно: Законопроект за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република
Добави мнение