23.06.2022

Къде е България?

В България настроенията към иновациите в сектора са на двата полюса. От едната страна са „традиционалистите“, според които запазването на „домашното“ българско производство е въпрос на национална идентичност. От друга страна са хора, най-вече от младото поколение, които обичат да експериментират и да опитват нови неща и са по-отворени към навлизането на новите технологии. Така или иначе, българският пазар е ограничен и ако секторът иска да гледа навън, отварянето към световните новости в сектора и съобразяването на продуктите с тях е задължително. Ето примери за интересни български фирми в сектора, ползвали някои услуги на БСК, включително чрез мрежата Enterprise Europe Network:

Фирмата CMYK Ingredients разработва хранителни съставки на базата на естествени биотехнологии. Част от иновациите са свързани със заместители на рибните протеини, ферментация на подправки и билки и други.

Фирмата Ondo Solutions се занимава с изграждането и интеграцията на решения за автоматизирано капково напояване, прецизно хранене и климат контрол, както за оранжерии, така и за открити площи. Решенията на фирмата позволяват да се намалят и оптимизират разходите, да се увеличат добивите и да се намали влагането на торове и препарати за растителна защита, както и да се елиминират загубите, свързани с бездействието на персонала във фермите.

За първи път в Източна Европа се създаде уникален образователен, научно-изследователски и индустриален проект за контролирано екологично производство чрез аквапонична технология в България. Аквапоника е комбинация от рециркулираща аквакултура и хидропоника (безпочвена растителна култура). В аквапоничната технология богатата на хранителни вещества вода, която е резултат от отглеждането на риба, е източник на хранителни вещества за растенията. Полезните бактерии превръщат токсичните компоненти на рибните отпадъци във форма на хранителни вещества, използваеми от растенията. Тъй като растенията консумират хранителните вещества, те спомагат за пречистването на водата, в която живеят рибите. Естественият микробен процес поддържа рибите и растенията здрави и помага да се поддържа среда, в която и симбиотично и трите вида – полезни микроорганизми, риби и растения се развиват отлично.

Стартъпът Foodobox е разработил първото приложение в България, което „спасява храна“ от изхвърляне. Целта на фирмата е да се намали разхищението на храна, като потребителите на приложението могат да закупят от сладкарници, пекарни, ресторанти, хотели и супермаркети храната, която остава непродадена в края на деня.

Благичка – ZERO WASTE“ е първият ресторант с нулев отпадък в България, който наема младежи в неравностойно положение. „Благичка“ печели в конкурса на Организацията на обединените нации (ООН) „Най-добър малък бизнес: добра храна за всички“. В конкурса са кандидатствали 2000 предприятия от 135 държави, а от България са участвали 11 малки компании. „Благичка“ - първият български ресторант с нулев отпадък - е сред 50-те победители в конкурса.

Знаехте ли че…

Кому са нужни почва и вода? / Отглеждане на култури без вода или почва

Базираната в Дубай компания Agricel дава възможност да се отглеждат култури без почва и с минимално количество вода, както на закрити места, така и във външни условия.

Как така не е месо? / Алтернатива, която заблуждава и хранителните критици

Синтетичното пиле на Beyond Meat е почти неразличимо от истинското пилешко месо, до такава степен, че дори е заблудило хранителния критик на New York Times Марк Битман.

Свързване към голямата верига / Агрегиране на B2B търсене

Local Food Systems, Inc. позволява на малките доставчици да продават на големи снабдители, като използват B2B технология за агрегиране на продукти.

Запълване на празнините във веригата за доставки

ColaLife е организация с нестопанска цел, която доставя важни лекарства и хранителни добавки до отдалечени региони, като използва неоползотворения капацитет във веригите на доставки на Coca Cola.

Как да „хакнеш“ текстурата

Екип от университета Корнел създаде 3D принтер, побиращ се в една стандартна кухня, който възпроизвежда вкуса и текстурата на банани, гъби и моцарела.

Винаги запасен / Автоматизиране на покупките

Кошчето за боклук на Amazon е концептуален продукт на MIT Media Lab, който сканира продукти, докато ги изхвърляте, и ви позволява автоматично да ги закупите отново.

Оптимизиране на свободното пространство

Китайският онлайн търговец на хранителни стоки YiHaoDian създаде хиляда виртуални супермаркета в празни площи, където купувачите могат да „разглеждат рафтовете“ и да купуват храни за доставка с приложение за добавена реалност.

Забави малко темпото! / Количествено определяне на скоростта на хранене

Електронната вилица HAPIfork следи вашите хранителни навици и ви предупреждава със светлини и нежни вибрации, когато ядете твърде бързо.

Един шейк на ден и вече съм презареден / Заобикаляне на нуждата от истинска храна

Роб Райнхарт, 24-годишен мъж от Атланта, Джорджия, е намерил начин да живее „без храна“, като консумира бежова на цвят напитка без мирис, наречена Soylent, която съдържа всички хранителни вещества, необходими за правилното функциониране на тялото. През октомври 2013 г. той получи 1,5 милиона щатски долара финансиране за масово производство на микса.

Свързани интелигентни уреди

Системата Smart Manager за хладилника на LG препоръчва ястия въз основа на храните в него и дори може да се координира с други уреди, като фурната.

Намирисва на вкусна измама / Измамване на мозъка

Ghost Food е експеримент на артистите Мириам Симун и Мириам Сонгстър, който използва аромат, за да създаде илюзия във възприятията на хората, че ядат храна, различна от тази, която всъщност консумират.

В тази сфера „има хляб“ / Инвестиции във Foodtech

Частните пазари имаха знаменита година през 2021 г., особено екосистемата в етап на разширяване. Дори след рекордния брой сделки на стойност 171,7 милиарда долара през 2020 г., през 2021 г. се наблюдават умопомрачителните 302,7 милиарда долара, разпръснати из 6344 транзакции в етап на разширяване.

Какво ни очаква?

Набиращите скорост макротенденции се очаква да стимулират още по-бурно иновациите и инвестициите в хранителните технологии. Как? Въпреки нарастващата популярност на хибридните работни модели, градските центрове продължават да се сгъстяват, което води до по-голяма зависимост от услугите за доставка на храна. Процесът на застаряването на населението ще доведе до увеличаване на акцента върху личното здраве, вземайки предвид и тенденцията към овластяване на отделния потребител по отношение на техния избор и управление на здравните грижи чрез технологии. В резултат на това храненето като цяло ще стане още по-важен елемент при диагностика на здравното състояние. Притесненията относно намаляващите добиви на култури и замърсяването от прекомерна употреба на торове, плюс въздействието на изменението на климата върху настоящите земеделски производствени райони, ще насърчат съществени промени в политиката по отношение на местните и регионални субсидии за производство на храни. Очаква се стимулиране на инвестициите в иновативни системи за отглеждане на култури, като хидропонни оранжерии в покрайнините на градовете, които могат да смекчат нуждата от пресни хранителни продукти. Очаква се да се появят и повече лабораторни опити за създаване на устойчиви основни култури, наред с изобретяването на алтернативни протеини, които да заменят конвенционалните меса. Като цяло тези макротенденции биха могли да се комбинират, за да насърчат значителни инвестиции в зреещи предприятия в областта на хранителните технологии през следващите години. 

__________

Българска стопанска камара стартира първото в България проучване с цел да анализира информация доколко българският бизнес е готов да посрещне предизвикателствата на променящия се свят. Голяма част от отговорилите до момента фирми са споделили, че споменатите по-горе в статията тенденции няма да ги засегнат пряко или не се отнасят за техния бизнес. Тези отговори бяха получени преди войната в Украйна. Към днешна дата, обаче, събитията се развиват по начин, който пряко или косвено засяга всички сектори на икономиката. Ето защо следенето и анализът на глобалните тенденции е част от осигуряването на растежа и развитието на всеки бизнес. Рано или късно тенденциите се превръщат в норма.

А Вас засягат ли Ви появяващите се тенденции? Готови ли сте за бъдещето?

* Тази статия се позовава на достоверни източници като Trend Hunter, McKinsey & Company, Gartner, Future Today Institute, Euromonitor International, Institute for the Future, EIT Food, Pitchbook, Deloitte.

По статията работи екипът на Центъра за международно икономическо сътрудничество към Българската стопанска камара.

Как световните мегатенденции влияят на хранително-вкусовата индустрия? (част 3)