Прочетено: 1488

В "Челюсти" по Нова ТВ спорят работодатели и синдикати

 

Докато гърците защитават социалните си придобивки, ние губим милиони. Докато южните ни съседи си почиват от полска работа, ние с дни висим по границата. Докато те стачкуват, ние кротко чакаме да им омръзне. Защо ядосаните гръцки фермери не блокираха летището в Атина или пристанището в Солун?

Едва след месец на транспортен хаос и нереализирани печалби, ние се досетихме, че също можем като гърците. С пълна газ срещу скъпите им трактори и ето че макар само за 5 часа дневно, но все пак тировете тръгнаха. Това пробуди от нашата страна на барикадата дискусия дали е редно като и ние сме европейци като гърците, да стачкуваме като тях.

„Това в Гърция е протест, а не стачка. Протест против някои икономичесски решения на правителството. Стачка е, когато имаш проблеми с трудово-правните отношения и работното място. И при нас има подобни явления”, коментира в „Челюсти” изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.

„Такива протести по конкретни поводи са организирани неведнъж в България. Българският закон обаче предвижда определен ред, по който да се случват нещата, а в гръцкия липсва такова нещо”, коментира лидерът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.