03.02.2016

Загубите трудно се доказват и затова компенсациите не са вероятни, смята зам.-председателят на БСК.

Въпреки че българските превозвачи трудно могат да докажат финансови загуби заради блокадата, те могат да си извадят сертифирати, че забавянето на доставките им се дължи на независещи от тях обстоятелства. Това каза за БНР Камен Колев, заместник-председател на Българската стопанска камара.

Големият проблем от тази непредсказуемост в блокирането на границите и от тук пропуснатите възможности за доставка на стоки в едната или в другата посока е, че тази непредвидимост няма как да бъде изчислена като загуби. Тя обаче ще е сериозно число и ще набъбва, прогнозира той.

Това, което ние можем като Стопанска камера да посъветваме, е фирмите да си извадят сертификати за форсмажор”. Документът ще удостовери, че загубата се дължи на обективни обстоятелства извън тяхната воля.

„Затварянето на границите се има за такова обстоятелство, което по някакъв начин да минимизира загубите и санкциите за неизпълнение на тези договори”, обясни Колев. Сертификатите се изваждат и в Българска стопанска камара и лицензирани удостоверители.

Колев не си спомня някога в подобна ситуация да са получени компенсации за загуби. Трудността е в доказването им, посочи той.

Все пак Колев смята, че е необходима решителна намеса по проблема на няколко министерства и на премиера.

Вече трети ден продължава блокадата на граничните пунктове с Гърция от недоволни гръцки фермери.

Външният министър Даниел Митов съобщи, че още в петък българският посланик в Атина се е срещнал с министъра на обществения ред на Гърция заради блокадите и е поискано да се търсят алтернативни маршрути.

Премиерът на България Бойко Борисов също е призовал гръцкия министър-председател Алексис Ципрас да бъде осигурен коридор за транзитни превози.

Според цитирания от Bloomerg TV Bulgaria Миролюб Столарски, председател на БАСАТ (Българска Асоциация на Сдруженията в Автомобилния Транспорт), загубите, които търпи всеки един български камион в задръстването, образувано на границата заради блокадата на гръцките фермери, „възлизат на стойност от 150-500 евро на камион в зависимост от товара и срока на изпълнение“.

Проблемът с гръцката блокада по граничните пунктове е сериозен и щетите са големи, коментира вицепремиерът Румяна Бъчварова в отговор на въпрос по време на днешния блиц контрол за мерките, които държавата предприема относно гръцката блокада.

Дата: 03.02.2016

Източник: Investor.bg

Прочетено: 2610