Прочетено: 1164

Bloomberg TV

Ще се наложи подмяна на софтуера за управление на продажби на фискалните устройства, несъвместими с новите текстове в наредбата, коментира Станислав Попдончев, главен финансов директор в Българската стопанска камара, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Новите промени в Наредбата за отчитане на продажбите чрез фискални устройства са насочени предимно към намаляване на нелоялните търговски практики, свързани с укриване на обороти. Доколкото са насочени към ограничаване дела на сивата икономика, ги подкрепяме, заяви още Станислав Попдончев.

Нашите опасения са, че тези мерки ще засегнат голям брой предприятия, а няма да се фокусират в секторите и дейностите, където са установени подобни укривания на обороти, допълни гостът.

"Най-често срещан при проверки този проблем е в търговски обекти, свързани с продажби на храни и напитки, както и в увеселителни заведения. Подобни мерки са прекалено тежки за някои фирми в областта на услугите".

По данни на НАП в между 30% и 70% от проверките са установени укривания на оборотите в някаква степен от търговците, съобщава Попдончев.

"Дефиницията "софтуер за управление на продажби" обхваща всеки софтуер, който обработва информация, свързана с продажби, за които е необходимо издаване на фискален бон. Този софтуер не е задължителен. Когато се използват устройства от типа на фискален принтер, би следвало да се използва и такъв софтуер, който да управлява фискалното устройство. В търговски обекти с касови апарати може да не се използва такъв софтуер".

В последната редакция на промените се въведе определение на понятието „управление на продажби“, което стеснява броя на засегнатите търговци. Понятието включва автоматизирано управление на процеса на продажби от заявката, през фактурирането до получаването на плащане, пояснява Станислав Попдончев.

Производителите ще трябва да декларират съответствието на произвеждания от тях софтуер с функционалните изисквания, посочени в наредбата, като това ще се случва чрез електронна услуга на НАП с квалифициран електронен подпис, коментира Станислав Попдончев. "Софтуерите ще бъдат включвани в публичен списък. Новото за ползвателите на софтуера е, че те ще могат да избират единствено от този публичен списък. И ще трябва да уведомят НАП в 7-дневен срок от стартирането на софтуера в търговски обект", допълва главният финансов директор на Българската стопанска камара.

"Безспорно ще се наложи подмяна на софтуера и на фискалните устройства, несъвместими с новите системи за управление на продажби. Министерството на финансите  е посочило, че това ще засегне 43 000 фискални принтера. Предвижда се нова функционалност и за касовите апарати, така че засегнатите предприятия според нас ще са повече. Двата основни срока това да се случи са 30 март и 30 юни 2019 г".

Ще възникнат и разходи за сервизно обслужване на фискалните устройства, съобщава Станислав Попдончев. Там, където контролът е неоправдан, това са разходи, които няма да доведат до полза, разкрива още той.

Одиторският профил се предвижда да бъде като администраторския профил. Предоставя достъп в режим на четене до пълната функционалност на софтуера, справочната информация в него и пълните му конфигурационни параметри, обобщава гостът.

Още по темата гледайте във видео материала.