20.01.2016

В предаването "Референдум" на БНТ участва Татяна Иванова - изпълнителен директор на Индустриален клъстер "Сигурност" (член на БСК)

"Референдум", БНТ, 19.01.2016 г.

Тази вечер Референдум ви пита: Чувствате ли се защитени от органите на реда? Били ли сте жертва на престъпление? Ако станете свидетел на такова, как ще реагирате?

ВИДЕО

Повод за разговора ни тази вечер е поредицата от криминални новини, която продължава да предизвиква обществено недоволство. Ще има ли справедливост? Това питат и във Враца, това питат и в Стрелча, това питат всички българи. Междувременно парничанин почти не уби бившата си приятелка с 13 прободни рани, пребиха собстеник на сайт в Поморие и днес пуснаха заподозрените. Навсякъде разследването продължава. Каквито и подробности да научаваме за отделните случаи, всички виждаме фактите – клаксон, сбиване, двама срещу един и смърт; 60-годишен местен политик прави секс с непълнолетна. Защо обществото ни имавсе по-силното чувство, че по-добре от институциите може да определи кой е виновният и има ли изход от тази ситуация?

В дискусията в студиото участие взеха:

Сайтът “Зов нюз”, в който работи журналистът Мария Димитрова, беше медията, която разпространи снимки на престъплението във Враца. Според нея обясненията за случилото се трябва да дойдат от разследващите органи, защото историята е претърпяма своята промяна. Това, което се е случило в подробности, разказан от очевидец, който е помогнал на Тодор, ще могат да бъдат прочетени утре на сайта. Там ще има и неща, които домомента не са казвани пред обществеността, а само пред прокуратура и разследващи. “Ние не можем да наричаме едни хора убийци преди да е докацано, че те със сигурност са такива”, заяви тя. Проблемът е в самото насилие и агресия, които са провокирали обществената реакция, но насилието е правопропорцианолно на бедността на хората, която в Северозапада е осезателна, уточни тя. По нено мнение от там се усеща и една безнаказаност и липса на перспектива, които са се настанили в тази част на България.

“Във всички общества и особено в бедните като нас има тази острота на реакцията”, каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Той си припомни случая Пепи от 2001 година. Тогава НС беше осадено от шофьори и минахме през една мини политическа криза, за да се достигне до някакво успокояване в онзи момент. Според него тогава е имало доста късмет, защото си мисли, че случая е бил решен много бързо и нещата са могли да отидат много далече. Безлов обясни, че можем да видим много такиваслучаи на публична реакция подобна на тази във Враца където се видя първата реакция на хората на съобщението, че е повдигнато обвинение за непредумишлено убийство – протести, готовност за линч на извършителя. По негово мнение проблемът е доверието в институциите, но също така има и проблем с медиите.

Татяна Иванова от Индустриален клъстер "Сигурност" обясни, че напрактика компаниите от сферата на частната охранителна дейност са във всички социални и иконолически сфери на нашия живот, може да ги видим навсякъде, така че цялата палитра, цялата гама от престъпления са тяхната практика. Съвсем носкоро е имало обир на банков клон, нападение над охранители, всеки ден колегите ѝ се сблъскват с нападенията в обектите, които охраняват и лицата, които охраняват, така че е факт, че те виждат всичко негативно. Тя каза, че проблемът, освен гражданското общество, е и партньорството на гражданското общество с останалите структури в сферата на сигурността и може би трябва да има приемственост в политиките от отделните министерства по отношение на сигурността на гражданите.

Бившия министър на вътрешните работи Емануил Йорданов каза, че ако се върнем кам периода, в който той е заемал този пост, то ще си спомним, че винаги котгато е имало някакъв тежък случай, той е заставал с лицето си пред камерите и обеснявал какво се е случило и какви мерки се вземат. В случая във Враца той се е изненадал, че е нямало кой да излезе пред хората и да каже за какво става въпрос, защото когато се определя обвинението при наличие на смърт на пострадало лице, голяма чак от обвинението зависи от това, които ще кажат лекарите, които са назначени като вещи лица по делото. Другото неща, което според него е трябвало да се каже много ясно, е, че може едно досъдебно производство да започне с едно обвинение и после, на базата на събраните доказателства, това обвинение да се измени, включително обвинението по закон може да се променя и в съдебно заседание когато тече съдебното следствие.

Адвокат Марин Марковски заяви, че тези неща, които се случват, те се отразяват. Бедността ражда престъпност, след това ражда по-голяма престъпност, тоест тя ражда насилие, обясни той. Според него причинето за престъпността са именно бедност, липса на материална култура, липса на духовна култура, липса на духовни интереси, липса на традиции в доброто. Марковски обясни, че по времето на комунизма спирачка за тези процеси е бил страха и засъжаление в държавите където няма страх от полиция и политическа полиция има страх от Бога, но тук и това няма.

Адвокат Владимир Иванов смята, че сме сигнали до такава висока степен на престъпност, заради липсата и дефицита на гражданско общество откъм разбиране и откъм знаене как да живеем заедно. От там натък този негативен феномен може да обясни много неща, смята той. Според него докато от една страна институциите не гарантират действие, които да заслужат доверието и докато в същото време няма осъзнаването от страна на гражданите на тази страна, че не може да се държат като индивидуална единица, която не зависи от друго, освен от себе си, много трудно може да се постигне каквато и да е адекватна реакция.

Дата: 20.01.2016

Източник: БНТ

Прочетено: 2097