29.01.2016

Списъкът с професиите, за които има недостиг от висококвалифицирани специалисти, ще се обновява веднъж годишно по предложение на работодателските организации.

Министерството на труда и социалната политика обяви първите десет професии - всички от областта на информационните и комуникационните технологии, за които могат да бъдат наемани граждани на държави извън Европейския съюз с т. нар. синя карта. 

Това са:

Специалисти по продажби в областта на информационните и комуникационните технологии
Системни анализатори
Софтуерни разработчици
Разработчици на уебсъдържание и мултимедия
Приложни програмисти
Разработчици на софтуер и софтуерни приложения и анализатори
Проектанти и администратори на бази данни
Системни администратори
Специалисти по компютърни мрежи
Специалисти по бази данни и мрежи.

За специалисти с такава квалификация има недостиг на българския пазар. Затова работодателите, които искат да наемат специалисти от чужбина за длъжности, които попадат в него, могат да направят това при облекчена процедура. От компаниите вече няма да се изисква предварително проучване на работната сила, т. нар. пазарен тест. Досега то беше задължително условие за получаване на разрешение от Агенцията по заетостта  и от МВР, а това, според представители на бранша, е отнемало по 6-9 месеца.  

Списъкът с професиите, за които има недостиг от висококвалифицирани специалисти, ще се обновява веднъж годишно по предложение на работодателските организации и след обсъждане в Националния съвет по трудова миграция и Националния съвет за насърчаване на заетостта.

Дата: 29.01.2016

Източник: Dnevnik.bg

Прочетено: 7048