23.02.2016

Бизнесът настоява България да поиска от ЕС регламент за компенсации и за санкции

 

Българската стопанска камара (БСК) алармира, че държавата е загубила време, в което да се наложат законодателни промени за защита на страната и на бизнеса при протести, подобни на тези, които периодично организират гръцките фермери по нашата граница. Това коментира пред в. "Сега" изпълнителният председател на камарата Божидар Данев.

Според него правителствата е трябвало да вземат мерки още след протестите през 2008 г., за да се гарантира, че няма да се стига до рецидиви като сегашната блокада. Едновременно е можело да се наложи възможност да се компенсират загубите на пострадалите бизнес сектори. "Първо можем да променим българското законодателство за провеждане на митингите и събранията, като се забрани провеждането им със средства на труда. Ако превозвач или фермер може да прегради път с тира или трактора си, това означава ли, че и лекарят може да го направи с рентгеновия си апарат, или пък машинистът с влака да заприщи жп прелеза", попита Данев.

Друго предложение на БСК е управляващите да инициират подобна забранителна разпоредба и на ниво ЕС по отношение на европейските коридори. "Когато някоя държава, член на общността, наруши правото за свободно движение, да се налагат санкции на съответната държава, която го допуска. В случая това е Гърция", обясни още шефът на БСК. Това е можело да направи всяко българско правителство досега, затова бизнесът критикува държавата, че през изминалите 7-8 години нито министерството на транспорта, нито на вътрешните работи са се опитали да направят нещо. Според Данев в сегашната ситуация това поставя България в позицията на бежанец в собствената си държава.

Превозвачите ни нямат много полезни ходове да търсят компенсации, коментираха юристи пред "Сега". По международното частно право можело да се съди гръцката държава като виновно лице, допуснало причините за загубите. Подобни искове се завеждат в гръцкия съд. От друга страна, индивидуални искове може да се заведат и в наши съдилища за доказване на нанесените щети. Ако обаче ЕК наложи някакви санкции на Гърция, те ще са в полза на бюджета на ЕС, а не на индивидуалните потърпевши от ситуацията. Това, което държавата можело да направи, е да освободи от съдебни такси фирмите. В момента обаче вървят консултации на юристи на различни нива за възможните стъпки.

БЛОКАДА

Междувременно вчера гръцките фермери отново затвориха границата на Кулата в следобедните часове, без да е ясно кога трафикът ще бъде възстановен. Загубите на превозвачите досега се изчисляват на 15 млн. евро. Според транспортния министър Ивайло Московски щетите от тази блокада ще са по-големи, защото тя е била и по-продължителна в сравнение с предишните. При това изчисленията на браншовите организации включват само преките загуби като неустойки, гориво, командировъчни, престой на камионите, но не и непреките като развалената стока и пропуснатите ползи.

Дата: 23.02.2016

Източник: в. Сега

Прочетено: 3229