17.05.2016

Горивата, електрониката и медта водят българския експорт.

Автомобили за 260 млн. долара изнесени от нас за година

Над 90% от европейските автомобили са оборудвани с въздушни възглавници с български сензори. Електрониката за автомобили е една от нишите на българския износ и заедно с индустриалната автоматизация, която продаваме в ЕС, както и на пазари като Китай, формират един от основните двигатели на българския експорт.

„За първи път миналата година българската електроника и електротехника излезе на второ място в експортната ни листа. Това нещо никога не е било“, съобщи за „Монитор“ Веселин Илиев, главен директор на „Международно икономическо сътрудничество“ в БСК. Експертът изготвя ежегодни анализи за нишовите продукти на България в износа, както и за мястото й в света по основни групи продукти, които реализираме зад граница. Според данни на Световната търговска организация (СТО) електрическата и електронната апаратура дори излизат на първо място в експорта ни през първото тримесечие на тази година. Илиев предупреди, че от това не трябва да се правят големи изводи, тъй като горивата заемат съществен дял в нашия експорт въпреки спада на цените и обемите, които се регистрират за януари-март.

Като цяло през 2015 г. страната ни отчете общ износ от 45,47 млрд. долара, което е годишен ръст от 5,2 на сто. Въпреки спада на петролните цени горивата остават номер едно в БГ износа, следвани от електрониката и електротехниката. По данни на НСИ той възлиза на 4,2 млрд. лв. през 2015 г. Третото място се държи от медта (4 млрд. лв.). Следват секторите машиностроене, зърнените култури, фармацията и текстилните изделия, обясни Илиев, позовавайки се на данните на СТО.

Още по темата четете в хартиеното издание на "Монитор".

Дата: 17.05.2016

Източник: в. Монитор

Прочетено: 1310