15.10.2017

Събитието се проведе в рамките на европейския проект BioSTEP

Изложение на иновативни продукти "Биоикономиката в ежедневието" се проведе в периода 13-15 октомври 2017 г., в Регионалния исторически музей на Стара Загора. В първия ден на изложението (13 октомври) се състоя дискусионна среща (жива лаборатория) по проблемите на биологичното отглеждане на етерично-маслени култури, с участието на представители на местните власти, университет и институти, бизнес и гражданско общество.

Събитията бяха организирани в рамките на европейския проект BioSTEP (финансиран по Програма „Хоризонт 2020“), който цели ангажиране на обществото и институциите по въпросите за развитието и разпространението на биоикономиката.

Изложението представи разнообразие от продукти, които съдържат компоненти, произведени от възобновяеми суровини или се произвеждат чрез биологични процедури. Примерите включват рокли, направени от млечни остатъци или кафе, или подметки за маратонки от оризови люспи и други. Иновациите вече са част от ежедневието ни и могат да бъдат открити в нашите кухни, бани или гаражи.

Тази изложба вече е показана на много места и по различни поводи: в Научния център в Глазгоу (Шотландия), на Глобалната среща на високо равнище по въпросите на биоикономиката в Берлин и на срещата на върха за инвестиции в областта на биоикономиката в Брюксел.

В срещата и в изложението участваха и няколко представители на германските партньори по проекта - Ecologic Institute и BIOCOM от Берлин.

Целта на проекта BioSTEP и неговата изложба е да направи абстрактната концепция за биоикономиката осъществима!

_____________

в. Стандарт за събитието:

Бранимир Ханджиев от Българската стопанска камара представи проекта BioSTEP и перспективите за развитие на биоикономиката в Старозагорска област. Оказа, че този иначе не толкова мащабен проект, под 2 млн. лв, обединява амбицията и усилията на учени и производители от десетки европейски страни. Първите плодове на икономиката на бъдещето бяха представени на специална изложба „Биоикономиката в ежедневието" в регионалния исторически музей и предизвикаха оправдан интерес на старозагорци и гостите на град.Копирано от standartnews.com

Гуми от глухарчета

Да, колкото и да е странно такива автомобилни гуми вече се произвеждат от красивото горско цвете в Германия и те бяха показани на изложбата. Според кураторите от Екологичния институт в Берлин гумите вече се тествали в Хановер. Посетителите на щанда за биоиконимика видяха още редица любопитни експонати. Така например скоро можем да разговаряме по смартфони от...захар. Японски учени и прозводители вече предлагат първия мобилен телефон от биобазарна пластмаса – изосорбид, която се произвеждала чрез химичен процес от захар. Освен ефектния дизайн, биобазарният сензорен дисплей на смартфона бил много по-здрав и устойчив. Швейцарски фирми пък са започнали експериментално производство на дрехи и бельо от неизползвани за консумация млечни продукти. Една британска и една датска фирма се опитват да спестят грижите на родители и ученици с разработката на „вечни" ученически униформи. Чрез специална ензимна технология, ензимите се произвеждали от проимшлени микроорганизми, ученическите унфироми изглеждали много по-дълго време като нови.

Също в Германия вече могат да си пият кафето от

чаши от кафена утайка. 

Тайванската компания Singtex пък е вкарала същата кафена утайка в прозводството на тишъртки, които съхнат много по-бърза и предпазват от UV-лъчите. Оказало се, че в рециклирания материал има не само утайка, но и растителни влакна, целулоза и смола от биполимери.

Хартия от слонска тор, подметки на маратонки от оризови люспи, чанти от маслинови листа, шоколад от водарасли, играчки от яйчени черпуки бяха други любопитни експонати на „Биоикономиката в ежедневието".

Дата: 15.10.2017

Източник: БСК

Прочетено: 1652