04.06.2018

Обрат в Брюксел – отпаднаха част от текстовете, срещу които българските превозвачи протестираха. Т. нар. пакет „Макрон” беше гласуван от комисията по транспорт в Европарламента.

Обрат в Брюксел – отпаднаха част от текстовете, срещу които българските превозвачи протестираха. Т. нар. пакет „Макрон” беше гласуван от комисията по транспорт в Европарламента.

Като капитулация на пакета “Макрон” определи евродепутатът Андрей Новаков одобрените от комисията по транспорт на Европейския парламент промени в пакета за мобилност. Новаков е единственият български евродепутат, който имаше право да гласува днес и е един от авторите на одобрените поправки и той определи резултатите от гласуването като пълна победа за българската позиция. 

Гласуването означава, че българските фирми за международен транспорт няма да бъдат ощетени от новата директива.

„Това, което, според мен най-пълно обрисува случилото се в комисията по транспорт днес, е абсолютна и безусловна капитулация на пакета “Макрон” и пълна победа за българската позиция тук“, каза той.

Вотът беше изключително оспорван. Това, което депутатите досега приеха, е положително за България.Шофьорите ще могат да нощуват в кабинките си, разбира се на приспособени за това места.

Въвеждат се изисквания за това на какви условия трябва да отговорят местата, на които могат да пребивават камионите и където могат да нощуват шофьорите. Така те ще имат право да нощуват в камионите, ако са на паркинг с минимални задължителни условия, но не е задължително да са в хотел.

Другата важна точка за България, свързана с прибирането у дома, също е гласувана за сега положително, поне по информация на евродепутатите, които са вътре в Комисията. Това означава, че шофьорите ще трябва да правят почивки след три седмици, но те не са длъжни да се връщат в България. Т.е отпада дефиницията на това какво е "у дома".

Ако те изберат да почиват някъде другаде в друга европейска държава, това може да стане, предаде БНТ.

Третото важно нещо, което касае българския сектор, е свързано с изключването на транспорт на пакет мобилност от Директивата за командированите работници. С промените статутът на превозвачите ще се разграничава от този на останалите командировани работници. След като бъде гласувана социалната част на пакета, тя отива за разглеждане в Съвета, където могат да настъпят също промени и едва тогава ще бъде гласувана окончателно в пленарна зала.

Дата: 04.06.2018

Източник: Actualno.com

Прочетено: 2925