23.08.2018

Да отпадне защитата на инвалидите от уволнение. Тази промяна в Кодекса на труда предлагат от Съюза на слепите.

Сега в КТ е разписано, че работодателите могат да уволнят хора с увреждания само след изричното съгласие от Инспекцията по труда.

Предложението предвижда защитата да остане само за хора, които са получили увреждане, докато работят. Тогава фирмата да е длъжна да ги трудоустри, обясни председателят на Съюза на слепите Васил Долапчиев.

Но за хората с увреждания, които постъпват на работа с ясно фиксирано ТЕЛК решение, защитата от държавата да отпадне. "Те трябва да се борят да бъдат служители на компанията. Аз никога не съм гледал на работодателите като на социална служба. Хората с увреждания трябва да полагат големи усилия, да бъдат максимално мотивирани и подготвени, за да стоят добре на конкурентния пазар на труда", каза Долапчиев.

Според него така ще има равни условия, а бизнесът няма да се притеснява да наема хора с увреждания. "Ако те проявят безотговорност в своите служебни задължения, трябва да си понесат тежкия кръст и да бъдат освободени от работа", заяви Долапчиев.

В момента едва около 87 хил. инвалиди работят. За първите шест месеца на тази година работа са намерили 4299 души, показват данните на Агенцията по заетостта. През юни те са 1444, като най-много са в София и Ловеч, а най-малко в Бургас и Благоевград.

Наемането на инвалиди трябва да се насърчи и с въвеждането на квоти за тях в частните фирми. Работодатели с 20 до 49 служители трябва да назначат един човек с увреждане, а тези, които имат между 50 и 99 работници – 2-ма. 4% от работещите във фирми с над 100 служители трябва да са инвалиди според предложена от правителството промяна в закона за хората с увреждания. Ако не се изпълняват квотите, ще се внасят по 30% от минималната заплата в специален фонд.

Бизнесът обаче е недоволен от тази система. "Държавата не следва да се опитва да прехвърля свои задължения" , пише в позицията си Българската стопанска камера. Според тях прекомерната защита пречи на работодателите да наемат хора с увреждания.

Дата: 23.08.2018

Източник: в. 24 часа

Прочетено: 2650