24.04.2019

На 24 април 2019 г. за осма поредна година Българската асоциация на мрежовите академии (БАМА) и Сиско България организираха Ден на момичетата и информационните технологии.

Събитието е част от глобалната инициатива на Международния съюз по далекосъобщения (International Telecommunication Union www.itu.int), която се нарича Ден на момичетата и информационните технологии, и цели да стимулира интереса на дамите към кариера в областта на ИКТ.

Участници в събитието, спонсорирано от Сиско Системс, бяха 21 ученици от три софийски училища, които предлагат обучение по програмата Сиско мрежова академия: Професионалната гимназиа по телекомуникации, СПГЕ „Джон Атанасов“ и Технологичното училище „Електронни системи“.

Теодора Борисова, председател на БАМА запозна участниците с възможностите за кариера в областта на ИКТ след завършване на Сиско мрежова академия.

Две випускнички от Сиско академии в страната - Велина Кръстева, продуктов мениджър във VMWare и Радостина Герчева, експерт по мрежи и мрежови данни в Смартком България АД, споделиха техния опит и кариерно развитие, което предизвика силен интерес и много въпроси от страната на участниците в събитието. Ученичките се интересуваха и как две толкова успешни дами съчетават личните и професионалните си ангажименти и каква е формулата за правилното разпределение на времето. Велина Кръстева удиви момичетата и със снимки от нейните екстремни изживявания, като скок с парашут, полет с парапланер, скок с бънджи, разказа и за нейните увлечения като маратонско бягане и народни танци. Радостина Герчева заинтригува участниците с многобройните си командировки в чужбина, по време на които е успявала да се запознае и с културните традиции във всяка от посетените държави.

Събитието завърши с излъчването на документален филм за Джон Атанасов, създател на новаторска сметачна машина с отделен запомнящ модул, по-късно призната за един от първите електронни непрограмируеми компютри със специално предназначение.

Дата: 24.04.2019

Източник: БАМА

Прочетено: 6871