30.09.2019

Григор Димитров: Въпросът не е в това кой ще плаща първите 3 дни от болничния, а защо има толкова много болнични

ВИДЕО

Необходим е пакет от мерки, за да се реши проблемът с издаването на фалшивите болнични. На това мнение са от Българската стопанска камара. Всяка фирма да има довeрен лекар - е едно от решенията, смятат работодатели и синдикати.

Въпросът не е в това кой ще плаща първите 3 дни от болничния, а защо има толкова много болнични, посочи Григор Димитров, главен директор “Осигурителни отношения” в Българската стопанска камара. Според него част от причините са безотговорността и липсата на контрол. 


ГРИГОР ДИМИТРОВ ГЛАВЕН ДИРЕКТОР "ОСИГУРИТЕЛНИ ОТНОШЕНИЯ" В БСК 
“Да има статистика за всеки, който издава болничен лист, колко е издал за една година. Ако се знае, че те знаят, че някой ще знае колко е изписал за една година, тогава той по-трудно ще отпусне болнични листа.” 

По думите на икономическия съветник на КТ “Подкрепа” Ваня Григорова решението от Националният съвет за тристранно сътрудничество НОИ да не поема първите 3 дни от болничните е напълно очаквано. Тя посочи, че за 2018 година дефицитът на фонд “Общо заболяване и майчинство” е близо 160 милона лева. Ако предложението на депутатите от “Воля” било прието, сумата щяла да набъбне до около 360 милиона. 

ВАНЯ ГРИГОРОВА ИКОНОМИЧЕСКИ СЪВЕТНИК НА КТ "ПОДКРЕПА"
“Такова нещо държавата – няма. Има фонд към НОИ, който се пълни от нашите осигуровки и от нашите данъци. Т.е., ако ние бяхме приели предложението на депутатите от “Воля”, това означава да прехвърлим тежестта и отговорността от работодателите върху останалите работници или върху данъкоплатците.” 

Ваня Григорова е категорична, че трябва да има контрол над неправомерно издадените болнични, но не за сметка на наистина нуждаещите се лица. Тя даде за пример възможността по искане на работодателя лекар да посети болният у дома му. 

ВАНЯ ГРИГОРОВА ИКОНОМИЧЕСКИ СЪВЕТНИК НА КТ "ПОДКРЕПА"
“Осигурителният фонд изпраща лекари на място, за да видят човекът там ли е, в това състояние ли е. Вторият вариант – на абсолютно случаен принцип се посещават отделни хора, които в момента са в болнични именно, за да се види дали спазват домашния режим на лечение, който им е предписан.” 

При 2 700 000 хора в работоспособна възраст, средно на човек се падат по 8 дни и половина болнични в рамките на една година, каза Григор Димитров. 

ГРИГОР ДИМИТРОВ ГЛАВЕН ДИРЕКТОР "ОСИГУРИТЕЛНИ ОТНОШЕНИЯ" В БСК 
“Да признаем правото на хората да отсъстват по някой път от работа и то съвсем законно да отсъстват от работа, а не да вземат болничен лист. Т.е. да имат право 1 или 2 дни в годината за решаване на административни проблеми.” 

Джипитата дават болнични максимум до 7 дни, а най-често срещаният болничен лист е между 7 и 15 дни, посочи още Григор Димитров. 

 ГРИГОР ДИМИТРОВ ГЛАВЕН ДИРЕКТОР "ОСИГУРИТЕЛНИ ОТНОШЕНИЯ" В БСК 
“Джипитата дават 20 на 100 от болничните листа. 47 на сто от болничните листа се дават от ДКЦ-тата.” 

По думите му през 2012 година са издадени близо 10 милиона болнични листове, а сега са 22 милиона, което е 2 пъти повече. Кой ще плаща първите 3 дни от болничните и ще се въведат ли мерки за ограничаване на фалшивите такива тепърва предстои да разберем. Крайното решение е на народните представители.

Дата: 30.09.2019

Източник: TV+

Прочетено: 1572