11.03.2020

От години срещахме съпротива от синдикатите и органите за вкарване на гъвкави практики, обвиняваха ни, че сме социопати и искаме да нарушим права. Това заболяване е тест за здравната ни система. 

"Изненадата не е само за българския бизнес, а за глобалния свят. Най-масово използваните тъкани за маските се произвеждат в Китай. Не само България, но и останалите са проспали факта, че не може да се разчита на една икономика за това. Става дума за определен тип защитни облекла с различна степен на защита". С тези думи зaпочна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" Димитър Бранков, заместник-председател на Българската стопанска камара.

"От години срещахме съпротива от синдикатите и органите за вкарване на гъвкави практики, обвиняваха ни, че сме социопати и искаме да нарушим права. Това заболяване е тест за здравната ни система. МВР от 30 години не прилага режима за адресната регистрация, ако сега хората трябва да се идентифицират по настоящ адрес, се опасявам, че няма да се справят. Ако го направят ще е по сложен и скъпоструващ начин. Такава е ситуацията във всички източноевропейски страни.На 27 февруари отправихме подобни на днешните препоръки за работа", допълни той.

"Супер важно е да се направи оценка на риска. На национално и секторно ниво, скоростно и с актуализации. Степенна опасност, продължителност, включително по-дълбока рецесия. Имаме не просто вирусна криза, но и нефтена криза. България е с висок дял на енергийните разходи и вноса", сподели Бранков. 

При по-ограничени ефекти върху нашата здравна система, ще издържи. Ще има различни ефекти върху различните сектори на икономиката. Имаме повод да тестваме институциите си. Някои от енергоемките производства може да не възстановят дейността си вследствие на здравно-нефтената криза", коментира той.

"Не може настоящата криза да бъде използвана за претекст за отлагане на реформите. Мисля, че трябва да влезем в ERM-2, нещата са в наши ръце, не бива да търсим причини за нищонеправенето", заяви Димитър Бранков.

От своя страна Петър Чобанов, бивш министър на финансите, сподели следното: "Ситуацията е доста тревожна. Коронавирусът може да изиграе ролята на "Лемън Брадърс" (бел.ред. "Лемън Брадърс Холдингс", или само "Лемън Брадърс", е бивша инвестиционна банка и финансов конгломерат в Ню Йорк. Основана е през 1850 г. от братята Леман, преселници от Бавария.

През 2008 г. банката обявява най-големия банкрут във финансовата история на САЩ, отприщвайки световна финансова криза.) Ще си говорим за процес на деглобализация, към по-гъвкави форми на производство, по-приспособими към ситуацията. Да сме сигурни във всеки един момент как да излизаме от подобни ситуации. Българската икономика е гъвкава, предприемаческия дух все още е жив, ще успеем да се приспособим".

"Публичните институции готови ли са дистанционен начин на работа? Да не си даваме съвети, а да видим какво наистина може да се направи, за да не се повторят грешките от 2009 г. Да не се бави възстановяването на ДДС, плащанията, трябва да се въртят по-бързо парите. Икономиката ни може да издържи. Не трябва да допускаме загуба на работна сила. Да я съхраним и да привличаме. Кризата е и възможност, какви реформи да направи, за да подготвим икономиката за бъдещето. Да минем по-леко и да продължим напред", обясни той.

"Трябва да използваме оптимално резервите в икономиката. Да спрем с този начин на харчене, да се концентрираме кои са ни важните разходи, да не превръщаме периода в криза. Заедно работодатели, синдикати, държава, да се използва този потенциал, за да преминем плавно през очакващата ни рецесия. Държавата трябва да прави реформи и по време на криза", сподели още Чобанов.

ВИДЕО

Дата: 11.03.2020

Източник: Канал 3

Прочетено: 2577