11.03.2020

Най-страшна в момента е рязката промяна в производителността на труда, коментира пред Mediapool Веселин Илиев от БСК.

Българският бизнес все още не изпитва сериозни проблеми с износа или доставките заради ситуацията с коронавируса. Първият удар върху фирмите обаче са по-масовите отсъствия на персонал, стана ясно от анкета на Mediapool сред бизнес асоциации.

Междувременно, социалното министерство изпрати писмо до работодателските организации, с което приканва бизнеса да въведе гъвкаво работно време и дистанционна работа за служителите си.

"Най-страшна в момента е рязката промяна в производителността на труда", коментира пред Mediapool експертът от Българската стопанска камара Веселин Илиев. Той посочи, че София, която произвежда около 40% от БВП на страната, е видимо по-опразнена и все повече фирми са преминали към работа от вкъщи.

На събитие за търговията с Югоизточна Азия, организирано от стопанската камара днес, са се явили 5-ма участници от регистрирани около 40, докато 960 души са го проследили онлайн, през Фейсбук, сподели Илиев.

Засега няма спрели производства

"За съжаление, отново имаме привнесена отвън криза. Ефектите от коронавируса в момента зависят не от икономическия сектор, а от това колко комплексна е производствената верига. Колкото по-сложна е веригата, толкова по-голям е рискът да има проблеми по нея", каза Илиев. По думите му автомобилният сектор е с едни от най-сложните вериги, но тъй като България не прави асемблиране, а произвежда главно части за автомобилостроенето, все още не се усещат съществени проблеми.

Започват да се забелязват обаче проблеми с износа на части за Италия. Тъй като границите със Северна Италия са затворени, български камиони със стока са били блокирани преди дни, тъй като не е имало кой да ги обработва.

Веселин Илиев няма данни за спрели производства заради липса на материали в електрониката и машиностроенето. Суровините пристигат главно с кораби, но заради затворените сухопътни граници на Турция с Ирак и Иран може да се стигне до проблеми с доставките на специфични суровини (химически чисти вещества) от Индия и Китай.

Българската асоциация на електрониката и електротехниката също на този етап няма данни за конкретни сериозни проблеми с производството в сектора, който в последните години беше износен отрасъл №1 на България. Асоциацията обаче възнамерява да се допита до фирмите в бранша доколко изпитват трудности с отсъствия на персонала, защото в някои производства са заети по 600-700 души, обясни пред Mediapool изпълнителният директор на асоциацията Орлин Димитров.

Металургията се готви за рецесия

"Хората започват да отсъстват и това започва да се отразява на попълването на смените и графиците, защото при нас се работи в непрекъснат режим на работа", заяви Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия.

По думите ѝ в металургията проблемът идва по-бавно, защото доставките не се транспортират ежедневно, а например два пъти в месеца.

"Една криза ще удари дълбоко нашия сектор. Все още няма пряко въздействие върху предприятията, но то ще дойде. За съжаление, ние не можем да спрем процесите", добави Паунова.

Различни фирми от сферата на услугите преминават на режим "домашен офис", установи още Mediapool.

Хранителните вериги имат капацитет да посрещнат кризата

Засега големите търговци на дребно като хранителни и други търговски вериги не са обявили промени в работния си режим. Твърдят, че от седмици имат и изпълняват плановете си за противодействие на разпространението на заразата. Вече текат доставки на препарати за дезинфекция, която и без това се прави редовно в хранителните обекти.

Веригите заявиха, че имат капацитет да посрещнат търсенето на хранителни продукти и населението не е нужно да се презапасява. Няма обаче информация как смятат да действат при евентуални по-масови отсъствия на персонал, особено на възрастни служители, които са в рисковите групи.

Мерки се взимат от транспортните и логистични фирми

Специални процедури за работа и обслужване на клиентите във връзка с непрекъснато развиващата се ситуация с разпространението на коронавирус са въведени вече в "Транспрес" и "Грийн Куриър" (Green Courier).

В рамките на 24 часа общо над 480 служители - международни шофьори и шофьори в България, куриери, специалисти в обслужването на клиенти, администрация и персонал в складовите бази, са били запознати с информация и инструкции за превенция срещу потенциално заразяване.

Осигурени са им предпазни средства, в това число над 2500 многократни предпазни маски и 15 000 ръкавици, както и различни видове дезинфектанти за лична употреба и за почистване на общи помещения, повърхности, апаратура и товарни автомобили. "Транспрес" е водеща българската транспортно-логистична компания с екип от близо 500 служители, автопарк от над 200 автомобила и мрежа от 430 локации в цяла Европа.

Веригата "Хепи" мери температурата на служителите си

Най-голямата верига ресторанти в България предприема максимални мерки за защита срещу разпространение на вируси, казаха от "Хепи Бар енд Грил".

"Ежедневно над 50 000 души посещават нашите заведения в цялата страна. Затова от миналата седмица сме въвели изключителни мерки за хигиена, съобразени с всички предписания на нашето здравно министерство и европейските стандарти, които прилагаме и в нашите заведения в Испания и Англия", каза Теодора Попова, управител на "Хепи" ЕООД.

Работните смени започват с преглед на всички служители, включващ измерване на телесната температура и подписване на поименна декларация за отсъствие на симптоми за заболяване.
Преди започване на работа всички повърхности се почистват с дезифенктиращи препарати. Всички прибори и посуда се измиват машинно при температура 90 градуса. Масите, на които се сервира храна, се почистват и дезинфектират след всеки клиент.

Служителите в кухнята носят ръкавици, които се сменят периодично, като преди това задължително ръцете се измиват с гореща вода и сапун и се дезинфенктират с антибактериален препарат.

Всички продукти, с които се приготвя храната, са от местни доставчици, спрян е вносът от страните с разпространение на коронавирус.

Кината и театрите са затворени за неопределено време

Кината не работят - някои от понеделник, а други от вторник по нареждане на министъра на културата. В сряда е имало среща между ръководството на асоциацията и Боил Банов. Засега няма яснота докога ще останат затворени. Това каза пред Mediapool Божидар Илиев, председател на Асоциацията на българските киносалони.

Същото е с положението за театри, галерии, изложбени и концертни зали. Затворени са по нареждане на министъра на културата. Всички прояви са отменени. Някои театри, като например общинският театър "Възраждане" играят представленията си онлайн - празна зала и излъчват по Фейсбук и Инстаграм. По този начин се игра представлението "Вуйчо Ваньо" по Чехов във вторник вечерта. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че го е гледал онлайн.

Дата: 11.03.2020

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 2435