01.04.2020

Варна. Кризата ще пренареди пластовете и вероятно Китай ще стане първа световна икономика. Това заяви в интервю за Радио "Фокус" – Варна Огнян Спасов, председател на Стопанска камара – Варна. По думите му кризата, която в момента набира скорост, не е уникално явление, дори напротив. "Това са нормални кризисни процеси на световната иконимика. Дали ще са на 20 - 30 години, те си съществуват. Появата на COVID-19 ускори кризисните процеси, но така или иначе – рецесията предстоеше. Просто коронавирусът побутна пазарите и световната икономика", обясни Спасов.

Според специалиста по-важно в момента е да се мисли върху това, какво ще бъде след кризата и какви ще са нейните последици в световен план.
"Със сигурност ще има пренареждане на пластовете, като предполагам, че Китай ще стане първа световна икономика. Все пак не трябва да забравяме, че Китай произвежда сигурно 1/3 от световната продукция и ние всички зависим от китайското производство. Ние се надявахме с изравняването на китайските заплати, че производството ще се възстанови, но и това не стана, поне засега.

Развитието на китайската икономика е уникално. Имайте предвид, че в средата на 90-те години е имало села с по един телевизор и един хладилник, а сега вече са толкова напред и ще продължават да вървят напред. Ръстът им е огромен и това икономическо развитие е направо уникално", заяви Огнян Спасов.



Дата: 01.04.2020

Източник: Информационна агенция "Фокус"

Прочетено: 2751