08.07.2020

Председателят на Българска стопанска камара Радосвет Радев и ректорът на Университета по хранителни технологии - Пловдив (УХТ) Пламен Моллов проведоха работна среща в БСК. Тя поставя основите на бъдещо сътрудничество между двете институции в търсене на пресечната точка между бизнеса, образованието и науката.

Университетът е дългогодишен партньор на браншовите организации от хранително-вкусовата и питейната индустрия, членуващи в БСК. Считам, че сега просто си подаваме официално ръка, за да бъдем полезни и с експертния потенциал на целия екип на Камарата”, каза Радосвет Радев.

УХТ е правоприемник на Висшия институт по хранителна и вкусова промишленост (ВИХВП), основан през далечната 1953 г. като единственото в страната и на Балканския полуостров учебно и научно средище в сферата на хранителните технологии. В УХТ се обучават студенти по технология, техника и икономика на хранително - вкусовата и биотехнологична промишленост в трите образователни степени – "Бакалавър", "Магистър" и "Доктор”.

“Стремим се да бъдем отворени към бизнеса и искаме програмите ни да бъдат по-ориентирани към практиката. Искаме студентите да бъдат в реалната производствена среда, затова всяко взаимодействие с бизнеса е важно за нас”, сподели ректорът на УХТ. Той посочи още, че иска да увеличи часовете практика и да отвори вратите на университета за хора от бизнеса, които да преподават на студентите.

Като добър пример за взаимодействие бе посочено сътрудничеството с "Тракия" икономическа зона. Специалисти от Техническия факултет на УХТ са разработили програми, съобразени с изискванията на бизнеса, които се прилагат в Центъра за професионално обучение. Университетът, съобразно нормалния работен и учебен процес, вътрешния си правилник и националното законодателство, вече е командировал преподаватели и докторанти като лектори в Центъра, които подготвят в момента работници за различни заводи в ТИЗ. Центърът е оборудван с последен модел експертна техника и съответните софтуерни платформи и симулационни системи на водещи световни компании като SMC, Schneider Electric, ABB и  др. и ползването на базата от студенти, докторанти и специализанти повишава нивото на практическото им обучение.

Над 700 са желаещите кандидат-студенти от проведените предварителни изпити тази година, а 600 са свободните места. Редовният изпит ще се проведе утре – 9 юли 2020 г.

Ректорът Пламен Моллов предвижда и по-сериозен наплив на кандидат-студенти през идната година, когато съвместно с Международната организация по лозата и виното (OIV) ще бъде разкрита програма Master of Wine, свързана с мениджмънта на виното. Така УХТ Пловдив ще стане третият университет в света след Калифорнийският университет, Дейвис в САЩ и Университета в Монпелие, Франция, в който ще може да се изучава тази ключова магистърска програма.

Официалното приемане на УХТ – Пловдив за член на БСК, ще се състои на 30 септември 2020 г., по време на редовното заседание на УС на БСК.

Стани член на БСК

 

Дата: 08.07.2020

Източник: БСК

Прочетено: 2530