26.10.2020

Има предвидени средства за бързите тестове по здравна каса.

Интервю на Диана Дончева с Григор Димитров в предаването „Преди всички“

„Здравната каса в момента разполага с необходимия ресурс, за да може да осигури нормалната работа на лечебните заведения в тази ситуация с пандемията“.Това каза пред БНР Григор Димитров от Българската стопанска камара, член на Надзорния съвет на НЗОК.

„Плащанията към лечебните заведения са нормални. 85% от възнагражденията се получават в тези лечебни заведения, които поради редицата ограничения бяха със силно намалена планова дейност и за тях се изплаща 85 на сто от дейността им.

Но до септември се вижда, че голямата част от лечебните заведения са влезли в график и много малка част са получили само 85% от дейността си. Освен това от 1 август се увеличиха с 10 на сто цените на клиничните пътеки, тоест Здравната каса имаше среден разход на месец от 180 милиона лева, сега той е 220 милиона лева на месец“.

В следващия бюджет на НЗОК за 2021 година се предвижда онези лечебни заведения, които не могат да достигнат сумата от 85% дейност, да им се заплати тази сума, на другите се заплаща цялата изработена дейност,а на тези, които лекуват приоритетно коронавируса, се дава право на НЗОК да увеличава размера на заплащането на някои от дейностите, свързани с Covid-19.

Министерският съвет може чрез бюджета на Министерството на здравеопазването да оказва помощ и подкрепа на болниците, които имат сериозни затруднения във връзка с коронавируса.

„Критериите за получаване на средства за лечение на коронавируса още не са определени", поясни Димитров в предаването „Преди всички“ и допълни: 

„Ще се посъветваме с болниците и тогава ще ги приемем. Ще има средства и за заплащане от 1 ноември от НЗОК на бързите тестове с направление от личния лекар и няма да има недостиг. Утре на заседание на Надзорния съвет на НЗОК ще се обсъди алгоритъм, според който хора с положителен тест да не бъдат разкарвани по различни места“. 

Интервюто с Григор Димитров можете да чуете в звуковия файл

Дата: 26.10.2020

Източник: БНР

Прочетено: 2768