05.03.2021

Цената на акциите скочи до 2 лв., записвайки ръст от 100% само за три часа. 
 

Денят 04 март 2021 г. се превърна в исторически за Българска фондова борса, не само поради факта, че BIODIT е първата компания на BEAM пазара, но и заради рекордния дебют. Цената на акциите скочи до 2 лв., записвайки ръст от 100% само за три часа. 
 
Очаквахме ръст, но не толкова голям. Определено доверието, което ни гласуваха за втори път инвеститорите, е страхотно. Трябва да направим невъзможното в най-кратки срокове, за да оправдаем очакванията“. Така изпълнителният директор на BIODIT Юлиан Софрониев коментира безпрецедентния ръст в цената на акциите в първия търговски ден.

„Въпреки огромния успех, който постигнахме на първичното публично предлагане, голяма част от инвеститорите не успяха да запишат акции по време на аукциона. В тази връзка, заради многократно надхвърлените очаквания, както на мениджъра ни по емисията „Карол“, така и на компанията, започваме разговори с текущите основни акционери и консултанти. Ще обсъдим възможностите и в най-кратък срок ще обявим какви стъпки може да предприемем с цел осигуряване на допълнителна ликвидност на акциите и евентуално включване на повече инвеститори като акционери", коментира тогава Юлиан Софрониев.

Акциите на технологичната компания бяха презаписани над 2,6 пъти по време на аукциона на 21 януари.

Това е първото IPO на пазара за растеж на малки и средни компании BEAM на Българска фондова борса.

„Първичното публично предлагане на "Биодит" е грандиозен успех. По този категоричен начин пазарът даде голям кредит на доверие на "Биодит" и на пазар BEAM.”, коментира тогава доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българска фондова борса.

Васил Големански, заместник-председател на Съвета на директорите на БФБ, коментира, че "денят е исторически за БФБ". Убедени сме, че много малки и средни фирми ще видят потенциала на този пазар като източник на капитал за развитие на техния бизнес и добрият пример ще се мултиплицира”, каза той. 

Дата: 05.03.2021

Източник: BIODIT и Investor.bg

Прочетено: 2069