04.07.2021

От Българската стопанска камара (БСК) са категорично против решението на правителството да прехвърли 100 млн. лв. безвъзмездна помощ за българската икономика от Европейската комисия към Фонда на фондовете.

Във фонда тези пари ще се раздават като кредити с пазарна лихва, а целта беше средствата да се използват безвъзмездно като оборотен капитал по европейската инициатива REACT-EU.

Трансферът на безвъзмездни помощи за бизнеса в програма за гарантиране на кредити е в противоречие с целите на REACT-EU, а именно - желанието за бърз отговор на нуждите от ликвидност в засегнатите компании, и ще забави преодоляването на негативните ефекти от кризата, заяви зам.-председателят на стопанската камара Станислав Попдончев.

Той посочи, че към момента е усвоен едва една трета от ресурса за портфейлни гаранции на Българската банка за развитие и Фонда на фондовете.

„За нас е непонятно защо е необходимо добавянето на още сто милиона и то от средства, които са предвидени като безвъзмездна подкрепа за бизнеса, да бъдат прехвърлени отново за портфейлни гаранции, като там така или иначе има достатъчно ресурс, който очевидно не се усвоява“.

Блиц анкета на работодателската организация, проведена сред компаниите, показа икономическата нецелесъобразност на решенията на правителството. Половината от бизнеса твърди, че не би се възползвал от средствата под формата на кредити.

БНР

Дата: 04.07.2021

Източник: БНР

Прочетено: 5329