21.10.2021

Какви са възможностите за финансиране и подкрепа на стартиращи малки и средни предприятия от българския Фонд на фондовете?

Фондът на фондовете (ФНФ) е структура за целево разпределение на публични средства чрез специализирана схеми за финансиране, която работи с посредници.

Темата коментира в “Нашият ден“ Лазар Петров, директор управление „Финансови инструменти и оперативни програми“ във ФНФ.

Инструменти за стартиращи бизнес начинания

“Ако говорим за стартиращите бизнес начинания с голям потенциал, изискващи финансиране, което не биха могли да набавят чрез банково кредитиране. Ние работим директно, предоставяйки финансиране, но към тази част от нашите инструменти сме избрали четири, работещи към момента, финансови посредници. Създадени са четири инвестиционни фонда, напът е да заработи и пети, които търсят именно такъв тип перспективни бизнес начинания и им предоставят високорисков капитал, като придобият миноритарен дял от компаниите, които се създават, т.нар. "стартъпи".

Тези инвестиционни фондове таргетират да получат възвращаемост, като придобият дялове от такива стартъпи – предоставят им т.нар. "менторски услуги", разполагат с мрежа от контакти, за да допринесат въпросните стартъпи да намерят реализиране на своите продукти и услуги извън България и след време търсят възможност да реализират участието в тази компания.

Повече за това за какви таргет групи е предназначен всеки един от инструментите и какви са начините на връзка с ФНФ, можете да чуете от интервюто в звуковия файл.

Дата: 21.10.2021

Източник: БНР

Прочетено: 2564