02.11.2021

На 01 ноември 2021 г., Деня на народните будители, девет водещи в своите сфери компании отвориха вратите си виртуално за над 400 зрители на живо, за да представят 23 професии, ключови за банковия, софтуерния, логистичния, минния и енергийния сектор. 

“Децата ни са важни! Независимо от всичко, компаниите продължават да отварят врати и виртуални стаи, за да се срещат с младите хора и да им разказват за своите професии.

Каквито и професии да изберете, грижете се за планетата, бъдете полезни и щастливи!”, отправиха послание организаторите от Българска мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД). 

„Гордея се с труда на моите родители“ е проект, който стартира през 2012 г. и се провежда ежегодно, запознавайки децата с ценността на труда и значимостта на всеки отделен човек за компанията, в която работи. Различните професии се представят по увлекателен начин, а видеата остават на разположение за всеки, който иска да запознае децата си по-късно с тях. Представянията са по насоки, разработени съвместно с Фондация на бизнеса за образованието. До момента в проекта са участвали над 20 компании в 19 града в страната и са били представени повече от 100 професии от различни сектори на икономиката. 

„Асарел-Медет“ АД - първата, най-голяма и водеща българска минна компания - е традиционен участник в проекта. Професионалистите от компанията преведоха децата през истинско виртуално пътешествие за добив на медта, която се използва в смартфоните, компютрите и дори козметиката. Компаниите представиха ключови за дейността си професии като началник на рудник, електроенергошлосер и шофьор на камиони, чиито гуми тежат над 5 тона всяка. 

„За нас „Гордея се с труда на моите родители“ е изключително значим и ценен проект, тъй като е насочен пряко към ранното професионално ориентиране на най-ценното ни – нашите деца. Нещо повече – освен полезен за децата, проектът е много добре приет и от служителите, защото създава усещане за заедност, ангажираност и принадлежност“, споделиха от КонтурГлобал Марица Изток 3. Те представиха как се произвежда тока, който ползваме всеки ден и кои професии са пряко свързани с него, като оператор на енергоблок, специалист „Ефективност на производството“. 

Най-голямата частна газоразпределителна компания в България - “Овергаз”, допълни разнообразието от специалности в енергетиката, представяйки професиите геолог и газов инженер. Децата разбраха как се добиват природния газ и нефта, и какви продукти, използвани в бита и индустрията, се правят от тях - от гуми за коли до козметика и лего. Впечатляваща демонстрация с балони доказа пред децата различните физичните свойства на природния газ и пропан бутана. 

“Скъпи деца, независимо каква професия ще си изберете след години, имайте предвид, че всяка една човешка дейност оставя отпечатък в природата и се отнасяйте с грижа и любов към планетата”, отправи послание към хлапетата Павлин Георгиев, инженер-геолог в “Овергаз”. 

От недрата на Земята децата се понесоха във висините на Космоса с екипа на “ТехноЛогика”. Тайните на сателитните технологии и как изследването на Космоса помага да живеем по-добре на Земята бяха разкрити от специалист “Сателитни дистанционни изследвания” и “Инженер – технолог” от компанията. Благодарение на дискусията на живо децата вече могат да разпознават районите с жилищни сгради, засаждения, реки и паркове за разходка по истински сателитни карти и да си представят пътя на играчката-количка от чертежа до техните ръце. 

Професии, традиционни за банковия сектор, каквито са индивидуалното банкиране, кредитирането и управител на финансов център, бяха разказани на достъпен език от специалистите от Пощенска банка в онлайн разговор с децата на служителите им. Новите професии в сектора като “бизнес кибер сигурност”, бяха представени от мениджъра на сектора в ОББ, който разкри защо е важно да внимаваме каква информация споделяме в интернет. През призмата на медицинското и живото застраховане на ДЗИ, децата научиха повече за нуждата от застраховане и важната роля на застрахователите. 

Децата се докоснаха до професиите, свързани с големите камиони, като шофьор, мениджър логистика, куриер, през разказите на служители на Транспрес - водеща логистична компания за вътрешен и международен транспорт. Интелигентните логистични решения, които компанията предлага и професионалната значимост на родителите бяха показани от първо лице с разбираем и докосващ емоциите видео разказ. 

На разположение на децата вече е и видео-разказа „Защо мама и татко ходят на работа във фирма?“, чиято премиера беше по време на изданието на проекта през 2020 г. Увлекателният видео разговор между председателя на БМГД Огнян Траянов и 10-годишния Георги Генев разказва за произхода и смисъла на парите, за възникването на професиите и колко е важен изборът на кариерен път. 

Това бе първото събитие от емблематичните два форуми за младежко кариерно ориентиране на Българската мрежа на глобалния договор на ООН – „Гордея с труда на моите родители“ и „Базар на професиите“. В края на месеца, на 26 и 27 ноември, седмият Базар на професиите ще затвърди позицията си на най-голямото публично изложение за представяне пред ученици на професии от компании и професионалисти. Хибридният формат на събитието, комбиниращ възможност за виртуални разходки, стрийминг и присъствие на живо, отново ще даде възможност на деца и младежи да се запознаят с широка палитра от професии и перспективи за реализация. Участието в двете събития е израз на обществено полезната и визионерска роля на бизнеса, който се грижи не само за собственото си бъдеще, но и създава условия за удовлетворяваща реализация на младите хора. 

За повече информация и записване за участие в Базар на професиите, можете да се свържете с нас на secretariat@unglobalcompact.bg

Дата: 02.11.2021

Източник: Българска мрежа на Глобалния договор на ООН

Прочетено: 3396