28.02.2022

Защита и развитие на секторни политики и проекти за по-устойчиво изпълнение на целите на Европейския съюз в сферите възобновяеми енергийни източници и управление на отпадъци. Това е целта, която си поставят първите два бизнес съвета - “Възобновяема енергия и енергоспестяване" и "Управление на отпадъците с цел рециклиране и енергия", учредени в рамките на проект, свързан и с трансграничното сътрудничество между България – Гърция.

Община Смолян и Търговско-промишлена палата- Смолян са сред учредителите на новите бизнес съвети, а координатор на инициативата, обединяваща усилията на местна власт, експерти и предприемачи в приоритетните за ЕС сфери, е Сдружението с нестопанска цел “Развитие на иновативни стартиращи компании”. Проектът се финансира от програма “Interreg Greece-Bulgaria 2014-2020”.

Участници в първите два учредени бизнес съвета са предприемачи от всички погранични с Гърция региони - Смолян, Кърджали, Хасково и Благоевград, Стопанската камара в гр. Смолян, специалисти в сферата на ВЕИ и управлението на отпадъци.

Форматът за участие е отворен, като всеки, ангажиран в двете сфери предприемач, може да се запознае с инициативите и да заяви интерес, като последва линка https://www.bcouncil.eu.

Бизнес съветите “Възобновяема енергия и енергоспестяване" и "Управление на отпадъците с цел рециклиране и енергия" ще се събират регулярно, като целта е да се генерират множество инициативи, идеи, препоръки за развитие на секторите, които да достигат до компетентните национални и европейски органи.

В учредителната среща участваха зам.-кметовете на община Смолян Марин Захариев и инж. Мариана Цекова, Рабие Кьосева - Търговско-промишлена палата Смолян, Иво Царев – Стопанска камара Смолян, представители на бизнеса от четирите погранични региона, експерти. Обединените усилия на местна власт, сдружения и предприемачи ще подпомагат по-успешното изпълнение на европейските политики в секторите ВЕИ, управление на отпадъци и енергия.

 

 

Дата: 28.02.2022

Източник: Пресцентър на община Смолян

Прочетено: 1109