03.03.2022

Стотици хиляди работни места могат да бъдат заети от пристигащите у нас украински граждани, но има известна пречка с документите.

"До момента изчисленията са, че до 200 000 души, които бягат от войната в Украйна, биха могли да бъдат приети и включени в пазара на труда в България. Има много въпроси, които стоят пред нас. Това ще е какъв ще бъде профилът на тези бежанци, които идват, тяхната квалификация, дори от гледна точка на пол и възраст", каза Жасмина Саръиванова от Българската стопанска камара в студиото на "Директно".

Тя допълни, че голяма част от мъжете, които са в активна възраст, в момента са мобилизирани в Украйна.

"Тук ще дойдат такива, които са над тази възраст, също така жени и деца. Статутът им е от ключово значение за бързината, с която хората могат да бъдат включени в пазара на труда. Има огромна разлика между тези, които вече имат двойно гражданство, за тях няма никакъв проблем. Другата категория са тези, които ще поискат статут на бежанец и хуманитарен статут. А другите са тези, които са от български произход, това са бесарабските българи, при които има специфики при включването им", подчерта Саръиванова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Пристигналите у нас могат да влязат в почти всички сфери.

"От IT сектора имаме заявка, че те могат до 30 000 специалисти да включат, също така в текстилната дейност до 20 000 човека. Имаме конкретни запитвания от строителни фирми, които казват, че могат да приемат хора. Но при една част от тях има проблем с езиковата бариера", поясни тя.

А за хората, които са само с украински паспорти, ще има сформиран Национален щаб, който да се занимава с тези въпроси. Саръиванова е категорична, че няма да се допуска дискриминация спрямо заплащането.

Вижте целия разговор във видеото.

Дата: 03.03.2022

Източник: Bulgaria on air

Прочетено: 1723