13.07.2022

Удобно компактно издание в помощ на охранители и ръководители на охранителна дейност в ежедневната им работа.

Първият по рода си у нас Практически наръчник за охранители за физическа охрана на обекти беше представен официално на 12 юли 2022 г., в Българската стопанска камара. Автор на наръчника е Николета Атанасова, Ph.D., председател на УС на Българска камара за охрана и сигурност, а рецензент е Татяна Иванова, Ph.D., експерт „Частни услуги за сигурност“, учредител на Индустриален клъстер „Сигурност“. И двете организации са членове на БСК. Наръчникът се издава от Издателска къща „Божидар Данев“, собственост на БСК.

Наръчникът е удобно компактно издание в помощ на охранители и ръководители на охранителна дейност в ежедневната им работа. Наръчникът е с практическа насоченост, съдържа правната рамка на частната охранителна дейност, полезна информация, добри практики, общоприложими правила за действия в ежедневни и извънредни ситуации за различни типове охраняеми обекти. Изданието е подходящо учебно помагало в обучителния процес по придобиване на професионална квалификация „Охранител“.

Гости на представянето на изданието бяха представители на заинтересовани институции, браншови организации, компании и експерти от сектор “Охрана и сигурност”, представители на МВР и Национална агенция за професионално образование и обучение, експерти от БСК и др.

„Радвам се, че можем да ви посрещнем в новия дом на БСК, и то - по такъв хубав повод. Далеч съм от охранителната тема, но съм много близо до финансовата. Без вашата отговорна задача, свързана със сигурността, работата на голяма част от моите колеги е застрашена, затова вярвам, че Наръчникът ще се яви в помощ и на охранителните фирми в банковия и финансовия сектор. Самият аз с интерес ще го прочета, защото всеки продукт, свързан с труда и творчеството на нашите членове е вдъхновение и стимул за самите нас“, каза в приветствието си към участниците Станислав Попдончев – зам.-председател и главен финансов директор на БСК.

Пред участниците в събитието авторът на наръчника Николета Атанасова сподели, че в дългогодишния си опит в охранителната сфера е осъзнала липсата на единно практическо ръководство, което освен да е в помощ на работещите в бранша, да служи и като структуриран учебен материал за учебните центрове за охранители.

Според рецензента Татяна Иванова Наръчникът е от полза за поне три страни – възложителите на охранителни услуги, доставчиците на охранителни услуги и на самите охранители. В него ще намерят полезна информация и Центровете за професионално обучение.

„Този Наръчник е в памет нашите колеги Людмил Маринчевски и Стефан Ганков – бивши председатели на Управителния съвет на Българския съюз на индустрията за сигурност, обединяващ сдружения от сектор “Охрана и сигурност”. Тези две светли личности, които днес не са между нас, но винаги ще носим в сърцата си, работеха безкористно за установяването на сектора като предоставящ бизнес услуги с високо качество, коректност, честност и лоялност. Избрахме без колебание ИК „Божидар Данев“ и БСК тъй като в лицето на г-н Данев секторът винаги е намирал подкрепа и защита на интересите. В БСК намерихме стимул за развитие и подадена ръка за въвеждане на множество иновации в бранша “, сподели Татяна Иванова по време на представянето на книгата.

„Истината е, че бях изключително скептична към Наръчника. Представях си, че ще е поредният учебник, който издаваме, и по никакъв начин не подходих с интерес, докато не започнах да го чета. Всъщност д-р Николета Атанасова е успяла да напише една фина по обем, но изключително интересна, полезна и насочена към практиката книга, в която всеки може да открие нещо за себе си“, каза от името на ИК „Божидар Данев“ Гергана Гиздина.

СНИМКИ

____________

Николета Атанасова, Ph.D., Магистър и Доктор във Военна академия „Г. С. Раковски“ – София, следдипломна квалификация „Право“, автор на книги „Управление на сигурността“ и „Електронен мониторинг на осъдени лица“. Николета Атанасова е с над 20 години опит в сферата на частните услуги за сигурност – банкова и инкасова сигурност, електронен мониторинг и системи за сигурност, лична и физическа охрана. Повече от 10 години е председател на УС на Българската камара за охрана и сигурност.

Татяна Иванова, Ph.D., Доктор „Национална сигурност“ във Военна академия „Г. С. Раковски“ – София, с над 20 години опит в дефинирането на политики, представителство и защита на фирмите в сферата на частните услуги за сигурност. До 2021 г. е изпълнителен директор и член на УС на Индустриален клъстер „СИГУРНОСТ“. Участвала е в разработването на Закона за частната охранителна дейност през 2004 г. и в проектозакона и подзаконовите нормативни актове за частна охранителна дейност от 2018 г. Секторен референт и активно участващ в разработването на анализите и Секторния модел на компетенциите в сектор N80 „Дейности по охрана и разследване“ по проекта “ MyCompetence”, както и в неговото апробиране в сектора.

 

 

Дата: 13.07.2022

Източник: Издателска къща „Божидар Данев“

Прочетено: 1701