01.11.2022

В Гренобъл (Франция) се проведе кръгла маса в рамките на проект ECoVEM

Кръгла маса на тема „Уменията и привлекателността на микроелектрониката в Европа“ се проведе на 13 октомври в Гренобъл (Франция), в рамките на проекта ECoVEM, в който участват 21 партньори от 7 държави, сред които и Българската стопанска камара.

Проектът ECoVEM обединява центрове за професионално образование и обучение (ПОО), технически университети, индустриални асоциации, социални партньори за създаване на европейска платформа за сътрудничество между професионални постижения в микроелектрониката с цел справяне с предизвикателствата на: дигитализацията, изкуствения интелект, зелените технологии, равенството между половете в технологиите, интеграцията на мигрантите.

В рамките на форума в Гренобъл компании, изследователски и технологични организации, клъстери, университети, организации за обучение и администрации успяха да представят своите нужди, успехи или предизвикателства. Всички обмениха своя опит, визии и решения за укрепване, развитие и преместване на индустрията на микроелектрониката в Европа.

15 висококвалифицирани лектори дебатираха с публиката, съставена от повече от четиридесет участници.

Кръглата маса беше разделена на 3 части, с дебат и отворени въпроси от публиката: 

  • Част 1: Търсени умения от бизнеса и производителите на микроелектроника.
  • Част 2: Настоящи и бъдещи предложения за обучение за посрещане на тези търсени умения.
  • Част 3: Синтез и дебат с политиците: Кои предстоящи инициативи биха могли да стимулират професионалното образование в микроелектрониката?

По време на кръглата маса участниците отбелязаха нуждата в Европа от изследователи и инженери в микроелектрониката и особено от техници и оператори, за които трудностите при набирането са значителни. Тази бързо развиваща се индустрия твърде често се бори да привлече таланти. 

Макар в Европа да има много успешни истории, които бяха споделени в рамките на кръглата маса, участниците във форума отчетоха, че заинтересованите страни (компании, организации за обучение и неправителствени асоциации) трябва да продължат усилията си за сътрудничество и иновации, за да подобрят привлекателността на микроелектрониката и адекватността на обучението спрямо бързите промени на пазара.

Също така, беше споделено, че се очакват повече публични инвестиции и амбициозни политики, чрез които да се посрещнат тези предизвикателства, така че Европа да може устойчиво да укрепи ключовия сектор на микроелектрониката на своя територия.

В допълнение, беше подчертано, че е необходимо активно да се работи в посока изграждане и на технически, и на меки умения, които се очакват от заетите в микроелектрониката, вкл. адаптивност в бързо и постоянно променящата се среда, умение за работа в мултикултурни среди и др.

___

Изтеглете презентациите

Повече информация за проекта ECOVEM: https://ecovem.eu/

 

 

Дата: 01.11.2022

Източник: БСК

Прочетено: 701