20.09.2023

Спирос Номикос, Изпълнителен директор на „Солвей Соди" АД и член на Управителния съвет на Българска стопанска камара, бе отличен в Ню Йорк за лидерството си в осъществяването на мащабна екологична програма

Ню Йорк, 20.09.2023 г. За втора поредна година българин се нарежда сред десетте бизнес лидери, отличени като пионери на Целите за устойчиво развитие. Най-престижните световни отличия за устойчивост, зад които стои Организацията на Обединените Нации, отдават глобално признание на лидерите, които ползват бизнеса като сила за добро, поставят си амбициозни цели и въздействат върху своите организации и обществото в посока устойчиво развитие.

Спирос Номикос достигна до финала на конкурса след като беше отличен за Пионер на Целите за Устойчиво Развитие на България в националния кръг, проведен от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН през юни тази година. Като изпълнителен директор на „Солвей Соди“ АД, той е посветен на водещата си роля в програмата за намаляване на въглеродните емисии и постигането на Целите за устойчиво развитие. Компанията има амбициозен план да прекрати използването на изкопаеми горива до 2030 г. и в крайна сметка да постигне въглеродна неутралност до 2050 г. Г-н Номикос ръководи проект за високоефективно използване на алтернативни горива от предварително третирани неопасни отпадъци и ежедневно мотивира екипа супергерои на устойчивостта на „Солвей Соди“.

Спирос Номикос е вторият български предприемач носител на престижното отличие – през 2022 г. Димитър Цоцорков, председател на Надзорния съвет на “Асарел-Медет” АД и национален пионер също зае място сред десетте бизнес лидери на устойчивото развитие.

Световните пионери на устойчивостта за 2023 г. бяха обявени по време на Срещата на върха на Глобалния договор на ООН на 19 септември. Те бяха излъчени от жури от представители на гражданското общество, академичните среди, на Глобалния договор на ООН, на администрацията на ООН и предишните носители на приза. Тази година в конкурса участват номинации от Бразилия, Нидерландия, Израел, Обединеното кралство и много др.

„Целите за устойчиво развитие са най-малкото общо кратно на отговорния бизнес в България - когато работим заедно по тях, ние сме обединена сила за добро. Признанието на още един български бизнес лидер не само потвърждава правилната ни обща посока, но и ни мотивира за още работа за бъдеще на стабилност, мир и просперитет“, каза Димитър Цоцорков, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

„Фокусът на работата ни сега е да ускорим постигането на Целите за Устойчиво Развитие и да гарантираме, че работим с най-модерните и високо-технологични съоръжения. Следваща стъпка е иновация на процесите – екипът ни супергерои на устойчивостта непрекъснато търси нови, революционни решения за всички аспекти на производството ни“, сподели Спирос Номикос.

Изборът на представител на България за пореден път показва оценката за бизнеса в страната ни като важен фактор за постигането на целите за устойчиво развитие. Това е особено валидно във времена на глобални кризи, в които бизнесът не абдикира, а доказва с действията си какво може да се направи, за да се постигне промяна, която да служи не само на акционерите, а и на обществото като цяло.

***

За Българската Мрежа на Глобалния договор на ООН

Българска мрежа на Глобалния договор (БМГД) на ООН е част от Глобалната мрежа и е официално прогласена през 2011 г. от генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун. Обединявайки компании, неправителствени организации и образователни институции, БМГД е най-активната организация в страната в сферата на устойчивото развитие. С разпознаваемите си колективни социални проекти БМГД показва, че отговорният бизнес е сила за добро.

https://www.unglobalcompact.bg/

За Глобалния договор на ООН

Глобалният договор на ООН е най-голямата световна инициатива за корпоративна устойчивост и обхваща над 20,000 членове. Доброволната инициатива на бившия генералния секретар на ООН Кофи Анан обединява бизнес и неправителствени организации, академични институции, градове и агенции на ООН в глобален форум в подкрепа на устойчивия растеж и гражданската отговорност. 10-те принципа на Глобалния договор на ООН са насочени към прилагане на отговорни бизнес практики в сферата на правата на човека, трудовите норми, опазването на околната среда и борбата с корупцията.

https://www.unglobalcompact.org/

Дата: 20.09.2023

Източник: БСК

Прочетено: 769