21.05.2024

На 15 май 2024 г. в Европейския патентен бюлетин беше публикувано официално съобщение, че професорът по административно право и процес Иван Тодоров получава чрез европейски патент качеството на изобретател за свое изобретение.

По този повод „Лекс“ го потърси за интервю.

Проф. Тодоров, аз поне не зная да има български юрист, който еднолично да е изобретил нещо, защитено с европейски патент. Как се насочихте към изобретяването?

Направих го изцяло като хоби. Почти винаги на мен и на моите познати чорапите се смъкваха при носене. Е, замислих се и ми хрумна идея как да направя така, че чорапите да не се смъкват. Направих разработка, оформих я и заявих патента.

Бихте ли разказал малко повече? Първото, което ми хрумва за чорапи, които не се смъкват, е, че сигурно са много стегнати.

Познатият на всички подход е такъв – за да се елиминира възможността чорапите да се изплъзнат, под горния ръб обикновено се изплита еластична лента. В повечето случаи това създава твърде висока компресия, което пречи на нормалното кръвообращение и освен това чорапите пак се смъкват.

Целта на моето изобретение е чорап, който е конструиран така, че да може да се обува без усилия, без да създава прекомерна компресия върху мускулите на крака и да се държи на място на определена височина над глезена. За да не отегчаваме аудиторията, най-общо изобретението постига това чрез поставяне на по-стегнатия участък точно над глезена, с редуване на участъци с контролиран натиск и сдвояване на материята на определено място.

Това звучи като нещо, което изисква познания най-малкото по физика, а и по други точни науки. Изненадващо и определено нетипично за юрист, като добавим и изобретателския момент.

Не точните изчисления, а идеи от практиката ме насочиха към изобретението. Това, че съм възпитаник на Софийската и на Националната природоматематическа гимназия е може би само неголяма част от отговора. А що се отнася до изобретателността, да намериш оптималната юридическа теза за решаване на даден проблем – това стои в основата на адвокатската професия, която практикувам вече над 30 години.

Правото или хобитата Ви привличат повече?

Хобитата по дефиниция са приятни – иначе защо да се занимаваш с тях. Но на мен правото винаги ми е било страст. То въплъщава световния човешки опит и като цяло съдържа правилата на обществото във всяка една сфера на дейност. Правото дава чудесна възможност за съчетаване на богатството на езика с логическото мислене. Красотата на тълкуването е незаменима и засега никой изкуствен интелект не може да отнеме тази човешка дейност.

Кои правни работи са Ви донесли най-голямо удовлетворение?

От научната работа – безспорно учебниците ми по Административен процес. Предстои издаване в съавторство с проф. Кино Лазаров и на учебник по Административно право. Не по-малко удовлетворение ми е донесло и участието ми като един от докладчиците в работна група по създаването на АПК. Инициирал съм и промените в кодекса през 2018 г. С активното съдействие на съдиите от Върховния административен съд и други специалисти България вече има най-бързото административно правосъдие в ЕС.

От делата бих откроил международните арбитражни дела. Кантората, в която съм – „Георгиев, Тодоров и ко“, е водила и спечелила най-големите такива дела в страната. А изключителният и безспорен авторитет на тези утвърдени международни арбитражи е гаранция, че единствено високото качество на правната работа може да доведе до благоприятен изход на делото.

Правото е красива професия и смея да твърдя, че българските юристи са много добре подготвени. Вижте само колко победи в международни състезания печелят студентите ни. Е, далеч не всичко е цветя и рози.

Каква е оценката Ви за развитието на българското законодателство?

Едва ли ще изненадам някого като кажа, че е неудовлетворителна. Именно от там трябва да се започне, за да се промени страната ни. За да напуснем твърдо заеманото от нас последното място в ЕС, трябва да оправим нещата в държавата ни поне колкото Румъния, която беше с два пъти по-нисък БВП на човек в началото на прехода, а сега е с 30% пред нас.

Проф. Иван Тодоров специализира в Университета на Южна Каролина и по-късно придобива статут на почетен гражданин на Колумбия – столицата на Южна Каролина, САЩ. Специализира и в правителствената Association for Overseas Technical Scholarship в Токио.

Иван Тодоров е бил член и докладчик на комисията по изготвяне на проекта за Административнопроцесуален кодекс. През 2022 г. проф. Иван Тодоров е награден от Върховния административен съд за значим принос за развитието на законодателството в областта на административното право и процес. Участвал е във воденето на едни от най-големите международни арбитражни дела и придобивания за страната. Проф. Иван Тодоров е международен арбитър в Арбитражния съд при БСК.

Двата най-известни международни правни справочника Chambers and Partners и Legal 500 години наред го класират като изтъкнат адвокат (eminent practitioner).

Дата: 21.05.2024

Източник: news.lex.bg

Прочетено: 499