БСК се присъедини към Антверпенската декларация за Европейска индустриална сделка (The Antwerp Declaration for a European Industrial Deal). Декларацията призовава правителствата на държавите-членки, следващата Европейска комисия и Парламента да:

  1. Поставят индустриалната сделка в основата на новата европейска стратегическа програма за 2024-2029 г.
  2. Определят значителен задел за публично финансиране с фонд за внедряване на чисти технологии.
  3. Направят Европа конкурентен в световен мащаб доставчик на енергия.
  4. Съсредоточат върху инфраструктурата, от която се нуждае Европа.
  5. Увеличат сигурността на достъпа до суровини на ЕС.
  6. Увеличат търсенето на продукти с нулеви нива на емисии, нисковъглеродни и произведен по кръгови технологии.
  7. Въздействат, налагат, съживяват и подобряват единния пазар.
  8. Направят рамката за иновации по-интелигентна.
  9. Нов дух на законотворчество (с акцент върху предприемачеството).
  10. Уверят, че структурата позволява постигането на резултати (зам.-председател на ЕК по индустриалната сделка).

***

Декларацията е подписана на 20 февруари т.г. по време на Европейската индустриална среща на върха в Антверпен, организирана от CEFIC (Европейски съвет на химическата промишленост) и BusinessEurope. Тогава 73-ма лидери от основните сектори на промишлеността (химикали, фармацевтични продукти, хартия, стомана, минно дело, алуминий, стъкло, цинк, метали, текстил, рафинерии, цимент, вар, торове, керамика, промишлени газове и биотехнологии), представляващи 7,8 милиона работници в Европа, връчиха декларацията на белгийския министър-председател Александър Де Кроо и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

В декларацията се подчертава изключителното значение на яснотата, предвидимостта и доверието в промишлената политика на Европа. За да се преодолеят предизвикателствата, декларацията очертава 10 конкретни действия, включително интегриране на индустриалната сделка на ЕС в по-широката европейска стратегическа програма, рационализиране на законодателството и опростяване на рамката за държавна помощ. В декларацията се призовава Европа да се превърне в световен лидер в осигуряването на изобилна и достъпна нисковъглеродна енергия чрез стратегически партньорства и стабилна инфраструктура, освен по-силна подкрепа за проекти на ЕС. Също така, се подчертава необходимостта да се гарантира самодостатъчност на суровините, да се насърчи търсенето на устойчиви продукти и да се подхранват иновациите. Единният пазар на Европа също се изтъква като актив, който трябва да бъде използван и съживен, заедно с установяването на нов дух на законотворчество, който стимулира инвестициите и сплотена вътрешна структура за ефективно прилагане на политиките.

Мартин Брудермюлер, президент на CEFIC: „Основните индустрии в Европа се борят с исторически предизвикателства: търсенето намалява, инвестициите в континента буксуват, производството е спаднало значително, а обектите са застрашени. Искаме да стимулираме трансформацията на нашите компании. За тази цел спешно се нуждаем от решителни действия, за да създадем условия за по-силна бизнес обосновка в Европа. "Декларацията от Антверпен" очертава пътя напред. Поставяйки Европейския промишлен пакт на преден план в стратегическата програма на Европа, ЕС ще проправи пътя за устойчива, конкурентоспособна и устойчива Европа. Това е единственият начин да покажем на останалия свят, че Зелената сделка работи за всички".

Антверпенската декларация е спешен призив за съживяване на индустриалния пейзаж в Европа, укрепване на основните промишлени сектори, гарантиране на тяхната конкурентоспособност, устойчивост и устойчивост на фона на променящата се геополитика. Документът подчертава готовността на промишлеността да допринесе за по-силна Европа. Само със силна промишлена структура и засилен социален диалог в Европа можем да гарантираме, че зеленият преход е справедлив преход. Декларацията означава съвместни усилия за справяне с предизвикателствата и полага основите за рестартиране на индустриалните инвестиции в Европа, отбелязвайки началото на прилагането на Европейския зелен пакт.

От българска страна към Антверпенската декларация до момента са се присъединили Българската стопанска камара, Българската камара на химическата промишленост, Българската асоциация на металургичната индустрия, Българската асоциация на циментовата индустрия и Федерацията на независимите синдикати на леката промишленост в България към КНСБ.

 

Прочетено: 263