29.09.2021

Ръстът в продажбата на роботи, новите проекти за индустриална автоматизация, световния недостиг на чипове и новия Алианс за акумулаторни батерии ще бъдат основен фокус на третото издание на Robotics Strategy Forum.

Кога и къде?

Robotics Strategy Forum 2021 ще се проведе на 29 септември, в хибриден формат – онлайн лекции във Facebook и YouTube страниците на ПАРА и изложение на място в сграда “Инкубатор”, в “София Тех Парк”.

Сред над 25 щанда посетителите могат на място да разгледат летящите роботи на Festo, индустриалните решения на Schneider Electric и умната им фабрика в Пловдив, колаборативните роботи на Giga Automata, обучителните клетки на FANUC, решенията на SPESIMA, роботите на „Милара“ и решенията за CAD/CAM на „Рапид Прогрес“.

Събитието ще бъде открито от д-р Бойко Таков - директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Институционален партньор е дирекция "Дигитализация, иновации и икономическо развитие" на Столична община, оглавявано от г-н Генчо Керезов, зам.-кмет на Столичната община.

За поредна година водещите инженерни издания „ТЛЛ Медиа“, „Ел Медиа“, и „Инженер.BG“ подкрепят RSF2021. Събитието се подкрепя и от технологичните издания Trending Topics, The Recursive, DevStyleR, DigitalK by Капитал, Business Daily с Димитър Вучев, както и SeeNews. Изданието за популярна наука Ratio, Българска Стопанска Камара и БЕСКО (българска стартъп асоциация)   също са част от партньорите на най-голямото специализирано събитие за роботика и автоматизация у нас.

Безплатен билет може да бъде запазен на https://www.robostrategy2021.para.expert/

__________

Лицето на световната индустрия постоянно променя своя облик. Докато през 2020 г. пандемията доминираха темите за затворени сектори, намалено потребление и свити производства, то през 2021 г. водещи в индустриалната тематика вече сa ускореното внедряване на роботи, недостигът на чипове, инициативите за производство на батерии, както и напредъкът в индустриалната автоматизация.

Тенденциите в роботиката

Неизменна част от напредъка на световната индустрия са роботите и технологиите за автоматизация. По данни на Международната федерация по роботика (IFR) средната наситеност на роботите достига нов рекорд от 113 броя на 10 000 служители. В Китай продажбите на индустриални роботи през 2020 г. растат с 19%. Същевременно Китай заедно с другите две най-големите държави производители на роботи - Япония и САЩ контролират 60% от инсталираните индустриални роботи по целия свят. Западна Европа, от своя страна, е водещ ползвател на индустриални роботи с 225 роботи на 10 000 служители.

Фокусът на ЕС

Освен високото ниво на внедряване на индустриални роботи, на Стария континент през последната година се развиха две мащабни технологични инициативи - осемнадесет държави членки на ЕС подписаха Съвместна декларация за осъществяване на Европейска инициатива в областта на производството на процесори и други полупроводници, както и Алианса на ЕС за акумулаторни батерии, който се очаква да вложи около 6 млрд. евро за разработка на ново поколение батерии.

Мястото на България

Традиционно мислим, че България е откъсната от тези тенденции. Въпреки това, на макро ниво, по данни на БСК през 2020 г. България е изнесла електроника на стойност почти 3,5 млрд. долара като в експортната листа на България има засилено присъствие на групи като наситени интегрални платки, акумулатори и софтуерни продукти за управление на процеси. На микро ниво български стартъпи в сферата на роботизираната автоматизация на процеси (RPA Consulting), индустриални прогнозни анализи (Amygda Labs) и роботизираната рехабилитация (Neurorehabilitation Robotics) получиха инвестиции от фондове за рисков капитал. Същевременно производителят на електроника „Мелексис“ инвестира 75 млн. евро в нова база за производство на чипове в Горубляне, българската технологична компания „Милара“ заема трето място в САЩ след Brooks Automation и Genmark в производството на роботи за полупроводниковата индустрия, производителят на акумулатори и батерии „Монбат“ увеличава продажбите си с 30% през първата половина на 2021 г., а производителят на електромобили „Син Карс“ вече е на сегмента за МСП на фондовата борса у нас.

В началото на събитието от ПАРА ще обявят резултатите от проучването за нивото на автоматизация в българската индустрия. Български предприятия могат да вземат участие в специалното проучване до 24 септември.

Възможностите за напредък в индустриалната автоматизация, производството на чипове и батерии

Чиповете и батериите са две сателитни индустрии на роботиката и автоматизацията, където България има както традиции, така и работещи компании в сферата. На Robotics Strategy Forum 2021 ще споделим перспективи икономика или национална политика ще бъде производството на чипове и батерии, могат ли и как компаниите в сферата на роботиката у нас да постигнат партньорства и синергии с производителите на полупроводници и акумулаторни батерии, кои тенденции, програми и инициативи ще дадат допълнителен тласък на автоматизацията, какви са възможностите за България да се възползва от новите ниши в роботиката, индустриалната автоматизация, недостига на чипове и от Алианса на ЕС за акумулаторни батерии.

 

_____________

Моля, имайте предвид, че по време на събитието ще бъдат направени снимки, видео и/или аудио записи. С участието си в събитието давате на организаторите правото да използват тези материали за некомерсиални цели, включително да публикуват снимки и/или видеоклипове в уебсайтове и профили в социални мрежи.

Robotics Strategy Forum 2021