27.07.2017

Проблемът с липсата на кадри е отдавна и вече фирмите няма как да преодоляват дефицита със собствен ресурс, след като една голяма част от най-работоспособното население е в чужбина.

Проблемите с липсата на кадри, усложнената процедура при наемането на работници от чужбина и необходимостта от административна реформа, която да облекчи тежестта за бизнеса, бяха темите, които обсъдиха днес на разширено заседание членове на Стопанска камара - Шумен. На срещата присъства и Маргарита Попова – заместник-председател и гл. секретар на БСК. Тя коментира, че "няма време за чакане - трябва да се започне сега и веднага. Да се започне от Шумен и оттук насетне да привлечем като наши съмишленици по тези много важни политики и останалите наши регионални организации и, разбира се, Българската стопанска камара.”

За необходимостта от административна реформа, която да гарантира подобряване на управлението говори Николай Тончев – председател на Стопанска камара - Шумен. „Не може ние данъкоплатците да плащаме такива данъци, а нашите пари да се изразходват най-безотговорно”, каза г-н Тончев.

"Проблемът с липсата на кадри е отдавна и вече фирмите няма как да преодоляват дефицита със собствен ресурс, след като една голяма част от най-работоспособното население е в чужбина, а регистрираните в Бюрата по труда не желаят да работят", каза собственикът на шивашко предприятие Илия Попов и допълни. „При нас, ако не се вземат мерки, аз виждам, че след време няма кой да изкарва пенсиите на застаряващото българско население. Цели фирми и отрасли ще се срутват надолу. Още по-остър ще стане проблемът при разкриването на нови производства в Шумен", коментира още Илия Попов.

"Човешкият ресурс изисква първо да се осмисли. Да се извърши планиране и прогнозиране на национално ниво като количество и качество", каза Сотир Караниколов, управител на Комплексния онкологичен център в Шумен. Според него, "регулацията, посоката, която трябва да бъде дадена от държавата, отсъства. Изпускат се кадри с лека ръка, махва се и се казва нищо, че заминават много лекари за Германия, ние ще произведем още, но този процес не е безкраен.”

Проблемът с липсата на кадри в други държави - например, Полша, отдавна е решен с наемането на чужденци. В България обаче сега действащата нормативна уредба, която регламентира назначаването на работници от други страни, е утежнена и не малко предприемачи не могат да се справят с процедурите, коментираха на срещата представители на бизнеса. И настояха законодателството в тази посока да бъде облекчено.

ВИДЕО

Дата: 27.07.2017

Източник: Телевизи Шумен

Прочетено: 8475