09.04.2020

Това са секторите, които се нуждаят от целенасочени мерки, за да бъдат бързо рестартирани след изтичането на извънредното положение и световната криза, породена от Covid-19.

"Необходими са антикризисни мерки в подкрепа на българската туристическа индустрия в два аспекта. Единият е свързан с преоценка на визовата политика. Вторият - пакет от мерки по отношение на авиопревозвачите". Това каза пред БНР Поли Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм (член на БСК), като коментира писмо на НБТ до премиера и министрите на външните работи, на туризма и на транспорта. Тя посочи, че трябва да се преразгледа визовата политика на страната ни към два ключови за туризма на България пазари - Русия и Турция.

По думите ѝ двата икономически сектора, които са най-засегнати от пандемията от коронавируса, са туристическият и авиационният. Според нея това са секторите, които се нуждаят от целенасочени мерки, за да бъдат бързо рестартирани след изтичането на извънредното положение и световната криза, породена от Covid-19.

"Т.нар. държавна помощ, доскоро определяна от ЕК като финансово нарушение и нещо неприемливо, сега с едно свое решение ЕК промени тези правила и даде възможност на отделните правителства, в рамките на бюджетните си възможности, да подкрепят ключови сектори за националната си икономика - директно. Затова казваме, че е подходящо време за преосмисляне и преоценка на визовата ни политика към Русия за туристи. Говорим за стимулиране на руските туристи, като обявим възможност те да посещават България без визи", обясни Карастоянова.

Тя уточни, че турските туристи са друга важна тема, защото те имат добър стандарт и могат да бъдат привлечени.

Най-важният въпрос е какъв план има българската икономика в първия ден, когато тази криза отмине, коментира тя.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Поли Карастоянова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Дата: 09.04.2020

Източник: Българско национално радио

Прочетено: 4637