12.05.2020

МуCompetence предлага обучение по ключови компетенции онлайн.

Връщането на работа в офиса след карантина и социална изолация идва на дневен ред след отмяната на извънредното положение. Огромна част от хората сега или работят дистанционно от вкъщи, или са в продължителен платен и неплатен отпуск. 

Агенцията по заетостта започна инициатива в помощ на всеки, който иска да направи нещо полезно за себе си, докато е още у дома и се подготвя за плавно завръщане на работа. 

Не е тайна, че връщането на работа дори след отпуск или почивка изисква време за пренастройване. Днес стресът е от доста по-различно естество, защото включва несигурност - какво от стария модел на работа ще се запази и какво ще се промени на работното място.

"Всяка една неяснота в психологически аспект, това, което най-много плаши хората, е липсата на сигурност. Ние се адаптираме много по-лесно към много неприятни неща, но ако знаем точно какви са и къде са им границите, колко време ще продължи, какво точно ще трябва да понесем", коментира в предаването "Хоризонт до обед" психологът доц. Маргарита Бакрачева.

Освен това сега от първа необходимост е да споделим, да усетим, че се връщаме в позната среда. Необходимостта от социална комуникация като характеристика на групата може да помогне да се възроди процесът в една фирма или организация. Поне седмица ще е нужна, за да се възстанови комуникацията между колеги.

Превърнете престоя вкъщи в предимство, като оползотворите своето свободно време. Изненадайте себе си, близките си, и най-вече своите настоящи и бъдещи работодатели. С този апел Агенцията по заетостта предложи нова инициатива за самоусъвършенстване, докато сме у дома. Платформата MyCompetence е създадена и се поддържа от Българската стопанска камара по проект, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

"Тя е изключително полезна, защото дава възможност да се работи от дистанция, онлайн. Съдържа няколко функционалности. Една от най-важните - това са електронни обучения, около 35 електронни обучения и 9 видеоуроци в различни области, свързани с ключови компетентности в областта на управление на търговията, управление на трудовото представяне, управление на проекти, лидерски умения, управление на качество", поясни ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара Томчо Томов.

Осигурена е връзка с 14 международни платформи на обучение на чужд език. Обучението продължава 14 часа, завършва с електронен тест, завършилият успешно получава електронен сертификат, че е завършил съответното обучение. 

Регистрирани са 2 милиона и 500 хиляди потребители на системата. Около 70 хиляди са постоянните ползватели.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

Дата: 12.05.2020

Източник: Българско национално радио

Прочетено: 7426