09.04.2021

Очаква се г-н Пламен Цолов да заеме официално поста на 3 май  2021 г. Oбщата численост на дипломатическата мисия е четирима души.

 

Председателят на БСК Радосвет Радев се срещна с новоназначения български посланик в Кралство Мароко - Пламен Цолов. В срещата участва и Веселин Илиев – главен директор „Международно икономическо сътрудничество“ в БСК.

Визитата на г-н Цолов се осъществява близо месец преди официалното му отпътуване за град Рабат, а целта на срещата бе обмен на информация относно възможностите за партньорство и развитие на българо-мароканските икономически връзки. Важно е да се отбележи, че Кралство Мароко има статут на асоциирана страна към ЕС от 2000 г.

През първото полугодие на 2020 г. стокообменът на страната ни с Мароко възлиза на 78.26 млн. щ.д. спрямо 96.80 млн. щ.д. през същия период на 2019 г. – спад от -19.2%. През 2019 г. стокообменът на страната ни с Мароко е бил 173.7 млн. щ.д. спрямо 252.95 млн. щ.д. през същия период на 2018 г. – спад от -31.33%. През 2018 г. стокообменът на България с Мароко възлиза на 252.95 млн. щ.д. спрямо 202.72 млн. щ.д. през същия период на 2017 г. – ръст от 24.78%.

Българският износ към Мароко е главно от слънчогледово и шафраново масло; кюспета; пшеница и смес от пшеница и ръж; електрически бойлери и бързовари, електрически апарати; минерални или химични азотни торове; ламарини. Вносните стоки от Мароко за българския пазар преобладават минерални или химични торове; естествени калциеви фосфати; автомобилни превозни средства за транспорт на стоки; медни руди и техните концентрати; минерални или химични фосфорни торове; пътнически автомобили.

Трябва да се търси възможност за развитие в индустриалната сфера, а не само в размяната на суровини. Това би създало до известна степен по-голяма предвидимост за инвеститорите и устойчивост на двустранните отношения”, каза по време на срещата Веселин Илиев. Той информира, че след направено допитване сред членовете на БСК, Асоциация на промишленото птицевъдство е изявила желание за по-тясно сътрудничество с Кралство Мароко. Интерес към разширяване на пазарите си проявяват още компании като: “Полистар Груп” (микроелектроника), “НИКОС Хранинженеринг” (оборудване за хранително-вкусовата промишленост), “ДЕЙЗИ ТЕХ” АД (електронни апарати за търговски обекти) и др.

По време на срещата беше дискутирана и темата за туристическите връзки между България и Мароко, които през последните години имат съществено развитие, но пандемията, причинена от COVID-19, се оказа пречка за запазване на тенденцията. “Мароко, за разлика от Египет, не успя да запази туризма, а все повече икономически експерти прогнозират, че едва след 3 години ще могат да възстановят туристическия си пазар”, каза новоназначеният български посланик.

Въпреки че от 2020 г. България няма своя Служба за търговско-икномически връзки в Кралство Мароко, г-н Цолов бе категоричен, че ще работи активно страната ни да се завърне в икономиката на африканската държава, където преди 40 години присъствието ни е било осезателно. Сред първите задачи на новия посланик е да проведе срещи с министерства и търговски организации, които да съдействат за двустранни бизнес срещи и засилване на икономическото сътрудничество между двете държави.

Дипломатическите отношения между България и Мароко са установени през 1961 г. Стотици мароканци са завършили висше образование у нас през 80-те и 90-те години на миналия век. Някои от тях днес заемат високо позиции в стопанския и административен живот в страната.

Очаква се г-н Пламен Цолов да заеме официално поста на 3 май  2021 г. Oбщата численост на дипломатическата мисия е четирима души.

 

Дата: 09.04.2021

Източник: БСК

Прочетено: 2334