19.03.2019

Фирмен сайт, преведен на местния език, е едно от важните условия за успех в онлайн търговията и износа за Китай. Това стана ясно от семинар, проведен в Българската стопанска камара (БСК). На него експерти дадоха съвети на българския бизнес как по-успешно да продава на най-многолюдния пазар в света.

„От първостепенно значение е да се избере и градът, където ще се продава. Трябва да сме наясно дали ще предлагаме стоките си в голям град с по-висок стандарт на живот или в по-малко населено място”, обясни Христина Димитрова от консултантската компания „Gateway & partners”. Тя смята още, че сертификатите за качество и произход също не отстъпват по значимост на сайта на китайски и избора на мястото за доставка.

Статистиката сочи, че в последните години износът на вино от България за Китай бележи значителен ръст. Алкохолът в най-голямата комунистическа държава е една от напитките, която е много често търсена и консумирана. Причина за широкия потребителски интерес е не друго, а редовните фирмени събирания, на които консумацията е задължителна част от забавлението. Фактор е и това, че скъпото вино често се подарява в знак на уважение или по време на сватба.

Винарните в Европейския съюз пък доставят повече от половината консумирано вино в Китай. Очакванията са обаче този пазар да се свие. „Причината е, че в момента властите в многолюдната страна с огромна икономика се борят с подкупите, които се дават по време на събирания в ресторанти”, коментира Димитрова. По нейни думи, цените на виното ще спаднат, а много повече ще започне да се търси бирата. Най-лесни за привличане са младите китайци, които не се свенят да харчат повече за качествен алкохол и хубави марки.

При чая и газираните напитки китайците търсят уникалното. Подобна е и ситуацията и с меда, който азиатците най-много купуват от Нова Зеландия - цели 2200 тона за 2017 г. на стойност 66,9 млн. долара. На второ място е Австралия с 530 тона за 7,4 млн. долара. България пък е внесла едва 13 т същата година за 68 хил. долара.

В Китай по-често се консумират местни изсушени плодове и бисквити, но за вафлите и шоколада се разчита на внос.

Според експерта по Китай Силвия Атанасова, едни сладкиши може да струват по 50-60 ст. бройката, но кутията, в която са сложени да е на многократно по-висока цена. По думите й, на пазара в най-голямата далекоизточна страна клиентите обръщат голямо внимание и на хубавата опаковка. Тя смята още, че е много важно да следим случващото се на китайския пазар, а за целта е хубаво фирмата да има партньор, който да живее в там.

Според експертите българските предприемачи често си мислят, че само защото предлаганият продукт е вносен, те ще успеят да привлекат клиенти в Китай.

вж. Оригиналната публикация

Дата: 19.03.2019

Източник: в. Монитор

Прочетено: 9081