16.05.2019

Новият посланик на България в Беларус г-н Георги Василев, посети днес БСК и разговаря с председателя на камарата г-н Радосвет Радев.

Новият посланик на България в Беларус г-н Георги Василев, посети днес БСК и разговаря с председателя на камарата Радосвет Радев и директора на център „Външноикономическо сътрудничество“ Веселин Илиев. Тримата обсъдиха възможностите за партньорство по отношение подобряването на външноикономическите отношения между двете държави.

Според Георги Василев е важно да се генерира и развива интереса на българските компании към пазара на Беларус. Налице са всички предпоставки за успешно партньорство – съпоставима икономическа структура, сходна народопсихология, както и традиции в отношенията в областта на културата, спорта и туризма. Въпреки това българският бизнес е все още свенлив и се нуждае от активизиране, за да се премине от политическо говорене към реално взаимноизгодно икономическо сътрудничество.

Към момента българските инвестиции в Беларус са скромни. Според данните от Министерство на икономиката стокообменът между България и Беларус възлиза на 97 млн., но според данните на беларуската статистика той е в размер на 157 млн. „Разликата се дължи на отчитането на произхода на стоките и трябва да бъде овладяна от българския бизнес – има пазар, който някой друг владее за наша сметка. Не трябва да оставяме двата народа да се разминават“, заяви Георги Василев.

Икономическите сфери с неизползван потенциал, в които може да се развиват двустранни икономически отношения са медицина, туризъм, транспорт, информационни технологии, хранително-вкусова промишленост и др.

Много български фирми участват в изложения в сферата на медицината и фармацията в Беларус. Интересен факт е, че едни от най-добрите хакери в световен мащаб са белоруси – това се дължи най-вече на изключително високото ниво на образование в страната, което е предпоставка за сътрудничество в сферата на информационните технологии. През лятото има ежедневен автобусен транспорт между Минск и Варна и Бургас, както и редовни чартърни полети, което повишава туристическия интерес към страната.

Предвиждат се възможности за бизнес срещи между предприемачи, целенасочени бизнес делегации и активна работа, които да са от взаимна полза и за двете страни.

Очаква се г-н Василев да заеме официално поста през месец юли 2019 г.

Дата: 16.05.2019

Източник: БСК

Прочетено: 3916