20.12.2011

В рамките на своя проект за обмен и разпространение на познания относно обучението със сериозни игри - LUDUS, Българска стопанска камара организира среща с представители на Държавната агенция за закрила на детето, Министерството на образованието, младежта и науката, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, столични училища и университети. В рамките на срещата беше представена концепцията за сериозната игра „Забавни пътища", която ще подпомага деца в началното училище да научат по интересен и забавен начин основните правила за безопасност на пътя.

Бранимир Ханджиев, главен директор „Международни програми и проекти" в БСК, представи накратко проектът LUDUS, неговите цели и задачи и подчерта важността на развиването на сериозните игри у нас. Той допълни, че се забелязва сериозна тенденция на увеличение на обучението на служители и специалисти във фирмите със средствата на сериозната игра. Нещо повече, има големи компании с представителства у нас, които имат game officers, чиято основна задача е да проучват нуждите на персонала от нови знания и които „поръчват" специални игри за развиването на различни видове умения и компетенции.

Елена Вълева, психолог и специалист по човешки ресурси, е един от авторите на концепцията за играта „Забавни пътища". Тя сподели, че основната цел на продукта е да научи малчуганите да взимат решения на базата на преживяването на различни игрови ситуации. Играта осигурява и възможност за безопасно експериментиране на реални ситуации на пътя. Макар и целта на играта да е обучителна, тя не изглежда като типичен учебен материал, допълни психологът.

„Играта ще се състои условно от три части, които ще учат децата на правилното поведение на пътя.", коментира Иван Атанасов, софтуерен специалист, отговорен за разработването на продукта. Той допълни, че играта ще е свободна за разпространение и ползване, защото ще може да се ползва през интернет браузер. В играта децата ще преживяват истински приключения в един вълшебен град, а техни съветници, помагачи и партньори, ще са герои от различни приказки. Мъдрите съвети за безопасното поведение на пътя ще се дават от магьосници. Във втората част малчуганите сами ще могат да решават различни ситуации, като поставят героите в различни положения и по този начин ще експериментират доколко правилни са техните решения, коментира програмистът. Според Иван Атанасов, играта има за цел да менторства по ненатрапчив начин защо определено действие е правилно и защо не, което е в основата на детското любопитство и учене. В края на играта децата ще могат да попълнят реален тест, който да им даде представа за това какво са научили и какво трябва да доразвиват.

Българската стопанска камара подкрепя този проект и търси финансова и ресурсна подкрепа от държавните институции, за да може играта да стане част от обучението по безопасност на движението, което е задължително в началното и основното училище.

Дата: 20.12.2011

Източник: БСК

Прочетено: 3046