16.02.2023

 

Изх. № 05-10-3/16.2.2023 г.

 

ДО

Г-ЖА РОСИЦА КАРАМФИЛОВА,

МИНИСТЪР НА

ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ

 ОТНОСНО: Задължения и задължени лица съгласно изискванията на Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда (ННВОППОС).

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО КАРАМФИЛОВА,

С ННВОППОС се въвеждат национални мерки, чрез които да се постигнат изискванията на Директивата за намаляване на замърсяването с отпадъци от пластмасови продукти за еднократна употреба (ППЕУ) и риболовни съоръжения, съдържащи пластмаса, както и промяна в потребителското поведение и устойчиво намаляване на образуваните отпадъци от използването на ППЕУ. Във връзка с постигането на поставените цели се въвеждат специфични изисквания и забрани към общо 20 групи ППЕУ.

Една от ключовите мерки, предвидени в ННВОППОС, е въвеждането на разширена отговорност на производителя (РОП) за определени групи ППЕУ, изброени в приложение № 1, част Д, като съгласно чл. 9, ал. 3 производителите на тези ППЕУ трябва да покриват разходите за:

  1. събиране на отпадъците от продуктите по приложение №1, част Д, които са изхвърлени в обществени системи за събиране, включително за инфраструктурата и нейното функциониране, и за последващото транспортиране и третиране на тези отпадъци;
  2. почистване на замърсяването с отпадъци, които произтичат от употребата на продуктите по приложение №1, част Д, и за последващото транспортиране и третиране на тези отпадъци;
  3. провеждане на национални представителни проучвания за определяне на количествата, състава и дела на отпадъците от продуктите по приложение № 1, част Д.

ППЕУ по приложение №1, част Д са изброени, като следва:

Раздел І

1. Съдове за храна, т. е. съдове, като кутии, със или без капак, използвани за съхранение на храна, която:

а) e предназначена за незабавна консумация както на място, така и за изнасяне от обекта;

б) по принцип се консумира от съда, и

в) е готова за консумация без по-нататъшна подготовка, като например готвене, варене или загряване, включително съдове, използвани за "бързи храни" или други ястия, готови за незабавна консумация, с изключение на съдове за напитки, чинии, пликове и обвивки, съдържащи храни.

2. Пликове и обвивки, направени от гъвкав материал, съдържащи храни, предназначени за незабавна консумация от плика или обвивката без по-нататъшна подготовка.

3. Съдове за напитки с вместимост до три литра, т. е. съдове, които се използват за съхранение на течност, като например, бутилки за напитки, включително техните капачки и капаци, и смесените опаковки за напитки и техните капачки и капаци, но не стъклени или метални съдове за напитки, които имат капачки и капаци, изработени от пластмаса. Съдовете по тази точка включват продуктите по част Е.

4. Чаши за напитки, включително техните капаци и капачки.

5. Тънки пластмасови торбички за пазаруване с дебелина под 50 микрона.

Раздел ІІ

1. Мокри кърпички, т. е. предварително навлажнени кърпички за лична хигиена и битова употреба.

2. Балони, с изключение на балони за промишлена или друга професионална употреба и приложения, които не се разпространяват между потребителите.

Раздел ІІІ

Тютюневи изделия с филтри и филтри, продавани за употреба в комбинация с тютюневи изделия.

В допълнение, съгласно Глава седма на ННВОППОС, за четири вида от продуктите се въвежда и изискване за отчетност от страна на производителите, а именно:

  • Чаши за напитки (включително техните капаци и капачки) и съдове за храна, в качеството им на ППЕУ по приложение № 1, част А – съгласно чл. 24;
  • Съдове за напитки с вместимост до три литра в обхвата на приложение № 1, част Е ("бутилки от PET") – съгласно чл. 26;
  • Тютюневи изделия с филтри и филтри, продавани за употреба в комбинация с тютюневи изделия – съгласно чл. 27.

Основните въпроси, свързани с изпълнението на тези изисквания, възникват от страна на лицата, участващи във веригата на производство, разпространение и употреба на някои от изброените ППЕУ, и в частност – чашите за напитки (включително техните капаци и капачки) и съдовете за храна, както са дефинирани в приложение № 1 на ННВОППОС. Основната причина за възникването на неяснотите относно тези ППЕУ, е че могат да попаднат и в обхвата на Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки, но съгласно чл. 12, ал. 5 производителите изпълняват задължението си по чл. 9, ал. 3 от ННВОППОС, като заплащат продуктова такса за количествата продукти, пуснати от тях на пазара, по ред, определен в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса.

Съгласно Насоките на Комисията относно пластмасовите продукти за еднократна употреба, в съответствие с Директива (ЕС) 2019/904 на Европейския парламент и на Съвета относно намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда (Насоките), ППЕУ от упоменатите видове, които представляват опаковки, са:

  1. напълнени съдове за храна и чаши за напитки;
  2. съдове за храна и чаши за напитки, пуснати на пазара празни, но предназначени за пълнене на мястото на продажба;

Респективно, ППЕУ от упоменатите видове, които не представляват опаковки, са съдове за храна и чаши за напитки (и техните защитни капачки и капаци), които са пуснати на пазара празни и не са предназначени за пълнене на мястото на продажба.

В тази връзка са необходими по-детайлни указания, насочени към лицата по веригата на производство, разпространение и употреба, по отношение на това, в коя точка на тази верига се считат за производители, съгласно определението в §1, т. 14 от ДР на ННВОППОС, а именно:

14. "Производител" е:

а) всяко физическо или юридическо лице, установено в държава членка, което професионално произвежда, пълни, продава или внася, независимо от използваните техники за продажба, включително чрез договори от разстояние по смисъла на чл. 45 от Закона за защита на потребителите, и пуска на пазара на същата държава членка ППЕУ, пълнени ППЕУ или риболовни съоръжения, съдържащи пластмаса, различно от лицата, осъществяващи риболовна дейност по смисъла на чл. 4, т. 28 от Регламент (ЕС) № 1380/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 11 декември 2013 г. относно общата политика в областта на рибарството, за изменение на регламенти (ЕО) № 1954/2003 и (ЕО) № 1224/2009 на Съвета и за отмяна на регламенти (ЕО) № 2371/2002 и (ЕО) № 639/2004 на Съвета и Решение 2004/585/ЕО на Съвета (OB, L 354 от 28.12.2013 г.), наричан по-нататък "Регламент (ЕС) № 1380/2013", или

б) всяко физическо или юридическо лице, установено в една държава членка или в трета държава, което професионално продава в друга държава членка пряко на частни домакинства или на ползватели, различни от частни домакинства, чрез договори от разстояние по смисъла на чл. 45 от Закона за защита на потребителите ППЕУ, пълнени ППЕУ или риболовни съоръжения, съдържащи пластмаса, различно от лицата, осъществяващи риболовна дейност по смисъла на чл. 4, т. 28 от Регламент (ЕС) № 1380/2013.

Относно съдовете за храна, както са дефинирани в приложение №1 на ННВОППОС, съгласно Насоките, за да се считат за попадащи в обхвата на Директива (ЕС) 2019/904, респ. на ННВОППОС се прилагат кумулативно следните критерии:

(1) Критерий: храната да бъде предназначена за незабавна консумация, както на място, така и за изнасяне от обекта

Подходящи показатели:

  • естество на храната, която се съхранява в съда за храна: храните, които обикновено са подходящи за незабавна консумация, са например ядки, сандвичи, кисело мляко, салати и приготвени ястия, плодове и зеленчуци;
  • включването или прикрепянето към пластмасовия съд за храна за еднократна употреба на артикули като вилици, ножове, лъжици и пръчици и/или сосове. Липсата на такива артикули обаче не следва сама по себе си да изключва продукта от приложното поле на директивата.

(2) Критерий: храната по принцип да се консумира от съда

Подходящ показател:

  • формата на съда за храна позволява или улеснява яденето на храната, която се съхранява в него, директно от съда, т.е. като просто се отвори.

(3) Критерий: храната да е готова за консумация без по-нататъшна подготовка, като например, готвене, варене или претопляне

Подходящи показатели:

  • храната, която се съхранява в съда за храна, може да се консумира без по-нататъшна подготовка. Например храната не изисква замразяване, готвене, варене или претопляне, включително пържене, печене на скара, печене, затопляне в микровълнова фурна и препичане. Например миенето, беленето или рязането на плодове и зеленчуци не следва да се считат за подготовка и следователно не са показател за изключване от приложното поле на директивата, тъй като те лесно могат да се извършват „в движение“;
  • храната, която се съхранява в съда за храна, може да се консумира без добавяне на подправки или сосове (освен ако те са предоставени заедно с хранителния продукт), студена или топла вода или други течности, вкл. мляко, преди консумация на храната, например в случая на зърнени храни (освен ако единичните порции зърнени храни се продават заедно с допълнителен съд за единична порция мляко) или супи на прах.

В тази връзка, за да попада в обхвата на наредбата, съдът трябва:

  • да е предварително напълнен с храна за директна консумация;
  • да се пълни с храна за директна консумация на мястото на продажбата на краен потребител;

Съгласно Насоките, съдовете за храна, използвани за съхранение на храни, отговарящи на определените в Директива (ЕС) 2019/904 изисквания (храни за директна консумация), които се продават празни и не са предназначени за пълнене на мястото на продажба, също попадат в приложното поле на Директива (ЕС) 2019/904, респ. на ННВОППОС.

В тази връзка следва да се изясни, кой участник по веригата се явява производителя на ППЕУ съгласно §1, т. 14 от ДР на ННВОППОС:

а) лицата, които произвеждат или внасят на територията на РБ празни съдове за храна. В този случай как се определя дали в тези съдове ще се съхранява храна за директна консумация?

б) лицата, които пускат на пазара пълнени съдове за храна за директна консумация, независимо дали предварително напълнени, или пълнени на мястото на продажбата на краен потребител.

Трябва да се обърне внимание, че в случаите по буква б) съдовете за храна попадат и в обхвата и на Наредбата за опаковки и отпадъци от опаковки, но съгласно чл. 12, ал. 5 от ННВОППОС производителите на същите изпълняват задължението си по чл. 9, ал. 3, като заплащат продуктова такса за количествата продукти, пуснати от тях на пазара, по ред, определен в Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса. Необходимо е ясно да се укаже, дали ако за задължени лица по ННВОППОС се считат лицата в хипотезата по буква б), е необходимо отделно да изпълнят задълженията си по НООО чрез заплащане на възнаграждение на организация за оползотворяване и отделно задълженията по чл. чл. 9, ал. 3 от ННВОППОС чрез заплащане на продуктова такса в ПУДООС. Обръщаме внимание, че в тази хипотеза попадат значителна гама предварително опаковани хранителни продукти за директна консумация, като кисело мляко, сладолед, сосове и продукти за намазване върху хляб (например, горчица, кетчуп или дресинг), и др.

По подобен начин стои въпросът с чашите за напитки, въпреки че в този случай не съществува въпросът в хипотезата по буква а), във връзка със съдовете за храна, по отношение на това дали съдържанието е предназначено за директна консумация, или не. Най-съществен е въпросът, кое лице по веригата поема задълженията по НООО и кое – по ННВОППОС.

Не по-маловажно е и съдържанието на информацията за пуснатите на пазара опаковки, публикувана от НСИ, която е база за изчисляване на целите за оползотворяване. От посоченото в методологията на наблюдението:

  • съвкупността е определена като „Всички основни производители и вносители на опаковки и опаковани стоки, а също и малък процент от останалите производители и вносители с по- незначителен пазарен дял“,
  • статистическата единица за наблюдение е „Стопански субект, при чиято дейност се пускат на пазара опаковки“ и
  • източниците на данни са „стопански субекти, които произвеждат и внасят опаковани стоки; осъществяват пакетиране на стоки срещу възнаграждение; пакетират стоки за собствена реализация; произвеждат опаковки и прибори за еднократна употреба

От дадените определения става ясно, че няма ясно разграничение за пуснатите на пазара опаковки при продажба на опаковани стоки и количеството произведени опаковки, които може да се намират както при производителите, така и при търговците.

За целите на точното прилагане на изискванията на законодателството за опаковките и опакованите стоки и набирането на надеждна и достоверна информация за отчитане на резултатите на бизнеса, очакваме ясни и точни указания за дейностите на бизнеса и засегнатите администрации за подобряване на средата и постигането на целите при управлението на опаковките и отпадъците от опаковки. 

 

С УВАЖЕНИЕ, 

ДОБРИ МИТРЕВ

Председател на УС на БСК, по поръчение на:

  • Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България,
  • Българска оползотворяваща и рециклираща асоциация,
  • Съюз на пивоварите в България,
  • Браншова асоциация Полимери,
  • Сдружение Храни и напитки България,
  • APPLiA България


Относно неясноти в наредбата за пластмасовите опаковки
Добави мнение